Opinie

    • Georgina Verbaan

Die mensen

Column // Georgina Verbaan

Woensdag heb ik u als dader moeten omschrijven. Ik hield het kort: Opmerkelijk geblondeerd haar, leider van politieke partij de PVV, van Indische afkomst. Er werd ook gevraagd naar uw kleding, maar omdat ik al gezegd had dat u politicus bent leek het mij niet nodig om te vermelden dat u slecht zittende lompe pakken draagt. Hans Spekman heeft immers geen geblondeerd haar en, nou ja. Ik maakte melding van discriminatie en haatzaaien. U weet wel waarom, en dat mensen dat zouden gaan doen had u natuurlijk ingecalculeerd. Terwijl ik ermee bezig was bekroop mij de angst dat ik het voor niets deed. Dat u het juridisch dichtgetimmerd heeft, wat u deed voor die vlag in Den Haag tijdens de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen. Ik was bang dat u met zoiets verwerpelijks weer grappend weg zou komen. En toen ik u verslaggevers smalend zag vertellen dat ú toch niet degene was die ‘minder, minder, minder’ had geroepen, maar dat men gewoon antwoord op uw vraag gaf, werd ik nog banger. Juridisch kan het misschien – laat rechters zich over die vraag buigen – toch bent u overmoedig geraakt.

De tweedeling in de samenleving waar u op uit bent zal geen stand houden. Wie uw woorden veroordeelt wordt door uw aanhang toegesproken, dat wel. Ik ook. De opmerking die het meeste weg had van een argument in plaats van een verwensing, was dat ik in ‘die grachtengordel’ ‘die mensen’ simpelweg niet zou kennen. Deze mevrouw refereerde aan Nederlanders van Marokkaanse afkomst. Maar u mag weten; ik kom uit een flatje in Den Haag. Ik groeide op naast ‘die mensen’, ging naar school met ‘die mensen’, soms op de vuist met ‘die mensen’, en nu werk ik met ‘die mensen’, ‘die mensen’ passen op mijn kind, dat doen ‘die mensen’ in mijn huis. Ik koop brood bij ‘die mensen’ man, ik dans met ‘die mensen’! Ik KEN ‘die mensen’. En ik ben niet alleen. Bedankt voor deze walgelijke vertoning, want jeetje, het verbroedert! Vandaag ga ik demonstreren tegen racisme en discriminatie, tegen u, met een heleboel kennissen waar ik anders niet zo snel en groupe mee af zou spreken.

‘Die mensen’ gaan ook mee. U heeft uw aanhangers jaren angst en haat gevoerd maar verbroedering smaakt beter. Uw stemmers kunnen wel bang en boos achter de schutting blijven zitten, maar als de buren een feestje geven ben je gek als je niet komt kijken. Noem het naïef, noem het wishful thinking maar zet die dadelkoekjes, kaasstengels, roti en paczek maar klaar. Komt-ie: ‘Met z’n allen! Met z’n a-hal-len!’

    • Georgina Verbaan