De oorlog is nooit ver weg

Kate Bush is voor het eerst in 35 jaar weer live te zien

Kate Bush in Carré, in 1979. Foto Hans Steinmeier

Kate Bush geeft in augustus en september een reeks van vijftien optredens in Londen, in de Hammersmith Apollo. Het is voor het eerst sinds haar tournee Tour Of Life, uit 1979, dat Bush live speelt. De toen 20-jarige Bush was een jaar eerder doorgebroken met haar single ‘Wuthering Heights’ en lp The Kick Inside. De zes weken durende Europese tournee leek het begin van een succesvolle live-carrière, maar meteen erna trok Kate Bush zich terug van het podium en werkt sindsdien in de studio. Ze gaf geen reden voor haar beslissing, al zei ze later, toen in 1998 zoon Albert geboren was, dat ze bij haar gezin wilde zijn. Vermoed werd dat het dodelijke ongeluk van een van haar technici, tijdens een optreden in Polen, een rol speelde bij haar keuze.

De Tour of Life was niet Bush’ enige ervaring met live-optredens. Als 17-jarige trad ze al op in het pubcircuit, met eigen liedjes en covers van The Beatles en The Rolling Stones.

Dankzij het succes van haar debuut-cd kon ze van de Tour Of Life, die op 29 april 1979 in Carré, Amsterdam te zien was, een uitzonderlijk spektakel maken. Voor elk nummer werd een ander toneelbeeld bedacht, er waren goochelaars, haar broer reciteerde poëzie, Bush wisselde zeventien keer van kostuum – onder meer van gangster en piloot – en zong dansend of gezeten op een rood satijnen ei, dat de baarmoeder symboliseerde.

Voor de choreografie was ze geïnspireerd door de expressieve stijl van mimespeler/danser Lindsay Kemp, bij wie ze, net als David Bowie, les had genomen. Bush’ stijl van optreden was een vroege voorloper van de theatrale shows van sterren als Madonna en Katy Perry. Bush was destijds de eerste artiest met een draadloze hoofdmicrofoon, die haar in staat stelde om te zingen en dansen tegelijk.

    • Hester Carvalho