Opinie

    • Laura Wismans

De mantra van de wearables

Technologie Laura Wismans

Dit wordt het jaar van de draagbare technologie, herhalen techbedrijven continu. En dan wordt het vanzelf waarheid.

Die bril van Google mag dan in sommige kringen helemaal je van het zijn, ik ga er echt niet mee lopen. Geen gezicht. Dat kan veranderen hoor – ik vond skinny jeans in het begin ook helemaal niks – maar voorlopig mogen ze die bril nog even lekker bij zich houden. Meer mensen vinden dat. En dat in het jaar dat volgens allerhande techbedrijven het jaar van de wearables gaat worden.

De draagbare gadgets (horloges, armbanden, clips en dus die ene bril) die ik tot nu toe langs heb zien komen, zijn heel lelijk. Log, vierkant, nerdy. En zo niet, dan kunnen ze weinig. Alleen stappen tellen of registreren of ik lekker slaap. Alsof ik daarvoor altijd een ding om mijn pols ga dragen.

Maar deze week... oh, deze week zag ik de Moto 360. Een slim horloge van Motorola. Hij is prachtig vormgegeven. Met een brede, leren band en een grote, ronde klok van staal. Net een echt horloge eigenlijk. Dat hij ook allerlei slimme dingen kan zoals de weg wijzen en de weersvoorspelling voor vanmiddag geven, zie je er niet meteen aan af. Ik ben gek op horloges. Waar is hij te koop?

Nog nergens, bleek. Ik moet geduld hebben tot ergens in de zomer. Motorola kondigde de smart watch vast aan omdat het dan een mooi een-tweetje met Google kon doen. Die onthulde een paar uur eerder hun nieuwe besturingssysteem: Android wear, speciaal voor wearables. En dat is eigenlijk het interessantste nieuws.

Techbedrijven roepen al een paar jaar dat wearables het ‘binnenkort’ helemaal gaan worden. Het is een mantra, die als hij blijft klinken vanzelf waarheid wordt. Zo ging het ook met mobiele telefoons en tablets. Tot nu toe werkt de mantra nog niet, van het eerste slimme horloge Pebble werden er tot nu toe zo’n 200.000 verkocht en de verkoop van de Galaxy Gear loopt ver achter bij de verwachting die Samsung ervan had.

De smart watches die er tot nu toe zijn (Sony heeft er ook een) draaien allemaal op een eigen besturingssysteem. Dat schijnt de populariteit niet ten goede te komen. Want er worden weinig apps voor gemaakt, voor weinig gebruikers is dat niet de moeite. En spraakbesturing is onontbeerlijk op een smart watch, maar dat schud je niet zomaar even uit je mouw. Eigenlijk kan alleen Google dat tot nu toe goed, zeker voor andere talen dan het Engels. Met Android wear hoopt Google dan ook een besturingssysteem neer te zetten dat op alle wearables werkt. Dat het de standaard wordt, zoals Android dat nu ook op smartphones van allerlei merken is.

De mantra uit de techwereld klonk na de aankondigingen nog wat luider. Met Android wear zullen wearables écht doorbreken!

Ik begin het nu te geloven. Het lijkt erop dat de Moto 360 de magische combinatie van prachtig design en goede functionaliteit bezit. Maar voor ik naar de winkel ren wil ik nog wel iets meer weten dan het summiere promofilmpje laat zien. Want hoe functioneel is het horloge zonder met een telefoon verbonden te zijn? Hoe lang gaat de batterij mee? Staat die microfoon eigenlijk altijd aan? En kun je hem ook gebruiken zonder nóg meer over je gedragingen aan Google prijs te geven?

Hmm… Misschien is het toch beter voor een analoog horloge te gaan. Prachtige designs genoeg.

    • Laura Wismans