Dat werd tijd, Mark

Het heeft lang moeten duren, maar eindelijk is nu ook voor premier Rutte de maat vol. Hij sluit samenwerking met de PVV uit zolang Geert Wilders blijft zeggen dat hij in Nederland minder Marokkanen wil. Met zijn belofte tegenover een zaal scanderende PVV’ers dit te gaan „regelen” heeft Wilders volgens Rutte opnieuw een grens overschreden.

Het werd tijd dat Rutte stelling nam. Jammer alleen dat pas deze laatste opmerking van Wilders voor hem de bekende druppel was. Te lang heeft Rutte zich verscholen achter de redenering niet op „elk stuk rood vlees” te willen reageren dat Wilders de arena in gooit. Dat zou de PVV-leider alleen maar extra aandacht geven, zei Rutte steeds.

Op het eerste gezicht valt wel iets voor dit argument te zeggen. Geert Wilders leeft van de provocatie en de aandacht die hij hiermee weet te genereren. Ook nu weer. Niet de zeer verstrekkende uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen domineerde gisteravond op de televisiezenders het nieuws, maar Geert Wilders en zijn xenofobe opmerkingen over Marokkanen.

Dat de PVV in de enige twee steden waar de partij aan de raadsverkiezingen meedeed had verloren, wist Wilders hiermee handig te maskeren. Zo bezien is Wilders met alle commotie weer op zijn wenken bediend.

Maar doodzwijgen kent ook zijn grenzen. Zo werd twee jaar geleden een heldere stellingname van premier Rutte node gemist toen de PVV – op dat moment gedoogpartner van het door hem geleide minderheidskabinet van VVD en CDA – het ranzige ‘meldpunt Midden- en Oost Europeanen’ oprichtte. Met het openen van deze klachtenlijn werd een hele categorie mensen weggezet, maar de premier van alle Nederlanders weigerde een veroordeling uit te spreken. Dit wegkijken van Rutte bleef toen zeker ook in het buitenland niet onopgemerkt.

Maar nu heeft Rutte zich uitgesproken. Ook nu weer was dit voor hem geen vanzelfsprekendheid. Afgelopen woensdagavond kwam Rutte nog niet verder dan de mededeling dat Wilders’ opmerkingen hem een vieze smaak bezorgden. Pas gisternacht in Brussel ging hij een stap verder door politieke samenwerking uit te sluiten met een PVV die er deze standpunten op nahoudt.

Een groot deel van de rest van Nederland was Rutte hier al in voorgegaan. Sinds de Fortuyn-revolte heet het dat problemen benoemd moeten worden. Maar als dat probleem een politicus betreft die ver over de schreef gaat, moet dat ook benoemd kunnen worden.