Chinese president in Nederland aangekomen voor staatsbezoek

Xi is het eerste Chinese staatshoofd dat een staatsbezoek brengt aan Nederland. Foto EPA / Feng Li

De Chinese president Xi Jinping is vanmiddag op Schiphol aangekomen voor een tweedaags staatsbezoek aan Nederland. Xi, die op het vliegveld werd ontvangen door onder anderen koning Willem-Alexander en koningin Máxima, is het eerste Chinese staatshoofd ooit dat een staatsbezoek aan Nederland brengt.

Voor Xi is zijn bezoek aan Nederland het begin van een tour door Europa. Na het staatsbezoek van vandaag en morgen woont Xi maandag en dinsdag in Den Haag de Nuclear Security Summit bij, waarna hij doorreist naar Frankrijk, Duitsland, België en – ook voor het eerst – het EU-hoofdkwartier in Brussel.

De komst van Xi naar Nederland en de drie hoofdrolspelers in Europa (Duitsland, Frankrijk en de EU) heeft alles te maken met de ontwikkeling van Europa tot belangrijkste handelspartner van China, schreef onze correspondent in China Oscar Garschagen donderdag in NRC Handelsblad:

In tien jaar is de handel gegroeid naar 400 miljard euro. De speciale Chinese sympathie voor Nederland heeft te maken met vaak sporende standpunten over vrijhandel en open grenzen.

Ronduit lovend zijn Chinese leiders (en de media) over Nederland als agrarische grootmacht en hightech innovator op het gebied van nanotechnologie, aldus Garschagen:

Het wekt steeds opnieuw verbazing dat een land dat bijna net zo dicht bevolkt is als delen van Oost-China, in staat is voor 80 miljard euro aan landbouwproducten te exporteren en voor 55 miljard euro te importeren. Vandaar dat het op president Xi Jinpings tweeënhalve dag durende staatsbezoek veel zal gaan over agrarische vernieuwing, zaadteelt en voedselveiligheid, een van de meest heikele kwesties in China.

Economische samenwerking staat dus centraal tijdens Xi’s staatsbezoek. Zo is hij morgen aanwezig bij het Sino-Dutch Economic Forum in Noordwijk om contacten te leggen met het Nederlandse bedrijfsleven. In het kielzog van Xi reist een uitgebreide handelsdelegatie mee. Vandaag krijgt Xi een audiëntie op het Koninklijk Paleis in Amsterdam. Morgen wordt hij door premier Rutte ontvangen op het Catshuis.

Lees meer over het staatsbezoek in het achtergrondverhaal ‘Xi bewondert Hollandse koopman’.

    • Pim van den Dool