Brieven

XXX xxxx xxxx

Een bulldozer aan het werk bij een kolenmijn in Kentucky. 40 procent van de uitstoot van CO2 in de VS komt door kolen. Het is de meest vervuilende energiebron.
Een bulldozer aan het werk bij een kolenmijn in Kentucky. 40 procent van de uitstoot van CO2 in de VS komt door kolen. Het is de meest vervuilende energiebron. Foto AFP

Ik ga alvast een dagboek schrijven

zegt Yasmina el Ouardani, student aan de universitaire PABO

Normaal gesproken besteed ik – Nederlandse van Marokkaanse komaf, opgegroeid met Sinterklaas en Jip en Janneke – geen tijd aan de opruiende uitspraken van onze Wilders. Nu gaat het niet meer over geloof, de islam, maar expliciet over afkomst. Het gaat niet meer over de Marokkaanse criminelen, maar over alle Marokkanen.

Wanneer Geert Wilders dit soort uitspraken doet, wordt dit met het argument van vrijheid van meningsuiting vergoelijkt. Op het moment dat Geert Wilders met Hitler vergeleken wordt, is dit uit ten boze.

Ik ga alvast beginnen met een dagboek voor de toekomstige generatie.

Wilders kruisigen helpt niet

vindt Matthijs Haak, predikant Gereformeerde Kerk te Delfshaven, Rotterdam

Deze week werd door PVV’ers geroepen om minder Marokkanen. Vanuit heel diverse kringen gaan alarmbellen af. Het lijkt alsof Wilders moet worden gekruisigd. Naast afstand nemen van dit gebeuren, is het zaak te zien van welke tegenstrijdigheden er sprake is en wat dat betekent.

Enerzijds claimt Wilders ‘niets nieuws’ te hebben gezegd en beroept hij zich op een van onze belangrijkste verworvenheden, de vrijheid van meningsuiting. Tot nu toe heeft Wilders die verworvenheid zo ingezet dat hij met veel succes bestaande onvrede heeft weten te mobiliseren. En mogelijk gaat hij (opnieuw) vrijuit bij een eventuele rechtszaak tegen zijn optreden van deze week. Beide dingen betekenen dat het ontoereikend is om Wilders te kruisigen.

Anderzijds beroept diezelfde Wilders zich op de ‘joods-christelijke traditie’ die volgens hem bij ons teloor is gegaan. De Jood Paulus, die aan de basis staat van de christelijke kerk, schrijft in de eerste eeuw van onze jaartelling herhaaldelijk dat er geen sprake is van Grieken of Joden, barbaren of Skythen, slaven of vrijen. In dat licht is de oproep tot mindering van een bevolkingsgroep zo buiten de orde dat er van enige geloofwaardigheid inzake de ‘joods-christelijke traditie’ geen sprake is.

We zijn in shock dat er in ons land publiek kon worden gescandeerd om mindering van een bepaalde bevolkingsgroep. De roep om Wilders te kruisigen is een reflex die niet helpt. We kunnen niet meer om de vraag heen welke verworvenheden nodig zijn om vrede in de maatschappij te mobiliseren.

Wat er echt schokkend is aan Wilders’ speech

Wichard Hulsbergen uit Rotterdam

Het meest schokkende van Wilders' uitspraken is dat 34 procent van Nederland het ermee eens is. Dat is het totale kijkerspubliek van Wie is de Mol.

Nee, asperger is geen persoonlijkheidsstoornis

schrijft mevrouw A. de Vos uit Zutphen

In het artikel over Joris van Huijstee (donderdag 20 maart) wordt het syndroom van Asperger waar hij aan lijdt een persoonlijkheidsstoornis genoemd. Dat is het niet: het is een ontwikkelingsstoornis. Het hele artikel vind ik overigens hap-snap-psychiatrie. Een depressie gaat vaak vanzelf over en het herstel van de heer Van Huijstee kan dus ook gewoon remissie zijn. Daarnaast hebben de meeste mensen met Asperger geen extreem hoog IQ. Allerlei vage aannames worden zo op een hoop gegooid. Gevaarlijk voor de leek die erin gelooft.

Poetin heeft niet het gelijk aan zijn zijde

vindt Berend Jan Veentjer uit Assen

Bart van Lidth de Jeude vindt dat Poetin het gelijk toch enigszins aan zijn zijde had toen hij wees op het rechts-extremistisch gevaar in Oekraïne (ingezonden brief van 21 maart). Nou moet het mij van het hart dat hier de pot de ketel verwijt dat hij zwart ziet. De acties tegen niet-Russen op de Krim vertonen verdacht veel overeenkomsten met rechts-extremistische acties in westelijk Oekaine. Een kwestie van les extremes se touchent? Misschien kan Poetin wat cijfers overleggen van Russische slachtoffers door toedoen van rechts-extremisten – ik heb ze nog niet gezien.

Overigens moeten we hier in het vrije, democratische Westen ook op onze tellen passen. We weten al een hele tijd dat het rechts-extremisme ook onder ons is.

Ook elektromagnetische wapens zijn onaangenaam

vindt Kim Mercx uit Oss

De nucleaire top NSS in Den Haag op 24 en 25 maart heeft als doel het bestrijden van nucleair terrorisme. Als nucleair materiaal in verkeerde handen valt, heeft dat dramatische gevolgen.

Voor het grote publiek is echter onbekend dat er al geruime tijd elektromagnetische wapens bestaan. Deze wapens zijn gebaseerd op onzichtbare radiogolven en gaan dwars door muren heen. Met chirurgische precisie kunnen deze wapens op een doel worden gericht. Een belangrijk kenmerk van deze wapens is dat ze geen bewijzen achterlaten, zoals nucleaire aanvallen wel doen. Deze wapens lijken sciencefiction, maar worden al zeker twintig jaar ingezet voor verschillende doeleinden. Daar mogen we ons ook zorgen om maken.

    • xxxx