PVV-leider Europarlement stapt uit de partij - ‘volledige fractie Almere distantieert zich’

De PVV lijkt in rap tempo uit elkaar te vallen. PVV-leider in Europa, Laurence Stassen, stapt uit de partij. En bijna de de gehele PVV-fractie in de Almeerse gemeenteraad distantieert zich nadrukkelijk van de uitspraak van Wilders over “minder Marokkanen”.

PVV-leider Geert Wilders woensdag na de gemeenteraadsverkiezingen met zijn partijleden uit Almere in het stadhuis. Foto ANP / Koen van Weel

De PVV lijkt in rap tempo uit elkaar te vallen. PVV-leider in Europa, Laurence Stassen, stapt uit de partij, zo maakte ze gisteravond bekend. En bijna de de gehele PVV-fractie in de Almeerse gemeenteraad distantieert zich nadrukkelijk van de uitspraak van Wilders over “minder Marokkanen”.

De acht leden van de gemeenteraadsfractie van Almere, die woensdag nog de grootste politieke groepering van die stad werd, lieten gisteravond in een persverklaring - die ook namens de vier PVV-Statenleden uit Flevoland uitging - weten de ontwikkelingen rondom de uitspraak “minder Marokkanen” van Wilders te “betreuren”:

“Hierdoor heeft het beeld kunnen postvatten dat wij voorstander zouden zijn van uitzetting van Marokkanen in het algemeen. Dat zijn wij niet.”

Gisteravond laat leek het nog dat de acht gemeenteraadsleden en vier Statenleden uit de PVV zouden stappen. Statenlid en Chris Jansen zegt tegen Nu.nl dat dat ook de afspraak was, maar dat zijn collega’s daarop zijn teruggekomen:

“Zowel met de acht raadsleden als met de vier Statenleden is vrijdagavond afgesproken dat zij uit de partij zouden stappen. Dat ze dan nu de bal weer bij Wilders leggen nu het nieuws naar buiten komt, is jammer.”

PVV-leider in Europa, Laurence Stassen, stapt uit de partij

Er is echter geen enkele twijfel dat de leider van de PVV in het Europarlement, Laurence Stassen, uit de partij stapt vanwege de uitspraak van Wilders, blijkt uit een gisteravond verstuurde verklaring.

Europarlementariër Stassen laat weten dat ze zich niet kan verenigen met de uitspraken van Wilders. Ze stelt:

““Ik betreur het zeer dat ik deze beslissing heb moeten nemen maar doorgaan was voor mij na deze uitspraken geen optie. Ik leg per direct mijn functie als delegatieleider voor de PVV in het Europees Parlement neer.”

Ze zal tot de verkiezingen op 22 mei als onafhankelijk lid doorgaan. Haar Provinciale Staten-zetel in Limburg stelt ze ter beschikking aan de PVV.

Belangrijkste vertrouwelingen weg

Volgens politiek redacteur bij NRC Tom-Jan Meeus vormen de ontwikkelingen van gisteren een politiek levensbedreigende situatie voor Wilders. “Hij is zijn vertrouwelingen kwijt, zijn beste Kamerlid en zijn Europese delegatielid. Over twee maanden zijn de Europese verkiezingen. Het wordt voor hem nu heel lastig daarvoor campagne te voeren.”

“Het werd overdag al duidelijk dat Wilders de regie over zijn partij kwijt was. Zijn twee belangrijkste vertrouwelingen van de afgelopen maanden - Joram van Klaveren en Laurence Stassen - is hij nu kwijt. Dat zijn de mensen met wie hij de Europese kandidatenlijst heeft samengesteld. Dat zij opstappen, is geen goed teken. En nu distantieert zijn grootste gemeenteraadsfractie zich van hem. En dan is er nog zijn beste Kamerlid, Roland van Vliet, die al was opgestapt. Hij was de enige van de partij die het had geschopt tot voorzitter van een parlementaire commissie.”

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus .@StassenPVV sms’t me: Ik zou als lijsttrekker van de PVV de EU verkiezingen in zijn gegaan #pvv

Eerder gisteren stapte ook een Haags raadslid, Chris van der Helm, uit de PVV. Hij stond vijfde op de kandidatenlijst en zat sinds 2010 voor de PVV in de Haagse raad. Een PVV-Statenlid uit Utrecht, Henk Scherer, noemde de uitspraken van Wilders over Marokkanen walgelijk. Hij zei nog niet te weten of hij uit de provinciale PVV-fractie stapt.

Twitter avatar tomjanmeeus Tom-Jan Meeus Wat vandaag in de PVV is gebeurd zal nog lang nadreunen

Joram van Klaveren aanwezig bij PVV-overleg in Flevoland

De PVV-Statenfractie in Flevoland was sinds 15.00 uur vrijdag in overleg op het stadhuis van Almere. Ook Joram van Klaveren was daarbij. Hij maakte ook deel uit van de Statenfractie en gaf eerder aan de PVV-fractie in de Tweede Kamer te verlaten.

De opmerking van Wilders was één van de redenen voor het vertrek van Van Klaveren, schreef de politicus in een brief aan zijn fractiegenoten die hij eerder vandaag al deelde met persbureau ANP. Van Klaveren schreef onder meer dat “de weg die wij als Partij voor de Vrijheid bewandelen inmiddels vruchteloos is geworden”.

Het “groeien in zetelaantal en het genereren van media-aandacht” staan centraal, in plaats van bijvoorbeeld “de oplossingen voor grote vraagstukken als de multiculturele samenleving (toenemende invloed van de islam), veiligheid en een almaar groeiende overheid”, scheef Van Klaveren ook. En hij voegde daar nog aan toe

“Dit is uiteraard een onderdeel van ‘het spel’ maar het is niet mijn drijfveer om actief te zijn in de politiek.”

Ex-PVV’er Louis Bontes: Wilders afzetten

De PVV-fractie moet Geert Wilders afzetten als fractievoorzitter, zei ex-PVV’er Louis Bontes vanavond bovendien in Nieuwsuur. Bontes vindt dat de twaalf overgebleven PVV-Kamerleden na het vertrek van Joram van Klaveren en Roland van Vliet Wilders moeten afzetten als fractieleider.

Als partijleider kan Wilders niet worden afgezet, want hij is het enige lid van de PVV. Bontes:

“Maar als fractievoorzitter is hij gekozen en kan een meerderheid hem wel degelijk wegsturen.”

Tom-Jan Meeus:

“De PVV is altijd een bijzonder project geweest. Het is een eenmansfractie die heel autoritair wordt geleid. Daarom betekent dit niet zijn einde. De PVV is een partij met één lid. Wilders kan altijd doorgaan. Hij is de enige die grip heeft op de partij. Maar zijn fractiegenoten hebben veel ondergaan. Als ze vertrekken willen ze hun ervaringen kwijt. Voor hem komt het onverwacht. Het is de grootste politieke crisis die hij ooit heeft meegemaakt.”

Volgens Bontes, die vorig jaar in oktober uit de PVV werd gezet en sindsdien als eenmansfractie in de Kamer zit, is Wilders een ‘rode lijn’ overgegaan.

“Ik vond het scanderen van zijn achterban walgelijk en zeer, zeer onplezierig.”

“Of je gaat mee of je zegt ik distantieer me hiervan en trek me terug.”

Bontes noemde het incident van woensdag een ‘exces’ en stelde dat hij nog nooit zoiets heftigs heeft meegemaakt binnen de PVV. De politicus werd vorig jaar uit de partij gezet omdat hij meer democratie wilde in de PVV. Ook uitte hij kritiek op het financiële beheer en op de leden van de PVV-fractie.