Bestuurders Vestia: op termijn veel meer banen schrappen

Foto ANP / Ilvy Njiokiktjien

De noodlijdende woningcorporatie Vestia wil op termijn nog veel meer banen schrappen. Volgens plan moeten circa 680 van de oorspronkelijke 1.050 arbeidsplaatsen verdwijnen. Vestia wordt na het derivatenschandaal een krimporganisatie, zeggen de nieuwe bestuurders Arjan Schakenbos en Willy de Mooij in hun eerste interview sinds hun aantreden vorig jaar.

De grootste woningcorporatie van Nederland viel in 2012 bijna om door miljardenspeculatie met derivaten (rentecontracten). Na zware onderhandelingen met internationale banken kon Vestia de contracten afkopen voor 2 miljard euro. Andere woningcorporaties moeten daaraan 675 miljoen euro meebetalen.

Om te voorkomen dat andere corporaties nog meer geld in Vestia moeten steken en om sneller te herstellen, wordt het bedrijf kleiner dan eerst het plan was. Bekend was al dat Vestia bezig is 250 van de oorspronkelijke 1.050 arbeidsplaatsen te schrappen. Vanaf 2016 verdwijnen nog eens 130 banen, zeggen Schakenbos en De Mooij nu tegen NRC Handelsblad.

Vestia wil eenderde van zijn woningen verkopen

Daar bovenop zal Vestia de komende jaren nog verder inkrimpen, zeggen de bestuurders. De corporatie wil tot 2022 ongeveer 30.000 van de 90.000 woningen verkopen. Als dat lukt, heeft Vestia minder mensen nodig en komen nog ongeveer 300 arbeidsplaatsen te vervallen. In totaal zouden zo 680 arbeidsplaatsen verdwijnen.

“Vestia was gewend om in de top van de Eredivisie te spelen”, zegt bestuursvoorzitter Schakenbos. “Nu gaan we van bouw en ontwikkeling naar woningbeheer. Daar past een zekere bescheidenheid bij.”

De grote vraag is of het Vestia gaat lukken om alle woningen te verkopen in deze slechte markt, beaamt Schakenbos:

“Ik verwacht meer kapitaal van institutionele beleggers en pensioenfondsen uit binnen- en buitenland. Meer dan tien partijen hebben belangstelling getoond in ons vastgoed. Dat zullen er nog wel meer worden.”

Lees het hele interview met Schakenbos en De Mooij in NRC Weekend.