Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Amerikaanse geldschieter neemt afstand van Wilders

PVV-leider Geert Wilders, die sinds gisteravond in rap tempo zijn partij uit elkaar ziet valen, krijgt ook kritiek van zijn Amerikaanse vrienden. Zo vindt Daniel Pipes, de islamcriticus die eerder geld voor Wilders in de VS inzamelde, dat de PVV-leider zich deze week “voorzichtiger” had moeten uitdrukken.

Afgelopen woensdag nog: Wilders viert de overwinning van de gemeenteraadsverkiezingen met zijn partijleden uit Almere in het stadhuis.
Afgelopen woensdag nog: Wilders viert de overwinning van de gemeenteraadsverkiezingen met zijn partijleden uit Almere in het stadhuis. Foto ANP / Koen van Weel

PVV-leider Geert Wilders, die sinds gisteravond in rap tempo zijn partij uit elkaar ziet vallen, krijgt ook kritiek van zijn Amerikaanse vrienden. Zo vindt Daniel Pipes, de islamcriticus die eerder geld voor Wilders in de VS inzamelde, dat de PVV-leider zich deze week “voorzichtiger” had moeten uitdrukken.

Pipes, directeur van het Middle East Forum (MEF) in Philadelphia, schoot Wilders financieel te hulp toen de PVV-politicus in 2009 wegens haatzaaien werd vervolgd in Nederland. Bronnen in de PVV zeggen dat Pipes 100.000 dollar inbracht voor de vergoeding van Wilders’ advocaat Bram Moszkowicz. Pipes heeft dit formeel nooit bevestigd, maar beaamde dat hij “een bedrag van zes cijfers” in de VS inzamelde en aan Wilders ter beschikking stelde.

Pipes nam gisteren op verzoek van NRC Handelsblad kennis van een AP-bericht over de gang van zaken op de PVV-verkiezingsavond in Den Haag. Daarbij scandeerden PVV-aanhangers “minder, minder” nadat Wilders had gevraagd of zij meer of minder Marokkanen wilden. “Dan regelen we dat”, zei de PVV-leider.

Pipes zegt dat hij het, zoals vaker, “eens is met de doelen van Wilders, maar niet met zijn tactiek”. Hij noemt het begrijpelijk dat er in Nederland behoefte is aan “controle” over immigratiestromen uit Marokko. “Dat gezegd zijnde”, aldus Pipes in zijn e-mail, “zou ik graag hebben gezien dat de heer Wilders zich voorzichtiger over dit onderwerp had uitgelaten”.

Lees in ons nieuwsbericht van gisteravond meer reacties op de uitspraken van Wilders.