Aegon-topman Wynaendts verdubbelt inkomen met bonus

Aegon, dat alle staatssteun heeft afgelost, keert weer forse bonussen uit. ING is voorlopig nog niet zover.

Met een bonus van ruim 1 miljoen euro over 2013 is topman Alexander Wynaendts van verzekeraar Aegon de best verdienende topman van de Nederlandse financiële instellingen. Dat blijkt uit het vrijdag gepubliceerde jaarverslag van Aegon. De bonus is bijna net zo hoog als het jaarsalaris van Wynaendts (1,05 miljoen euro).

Wynaendts kreeg vorig jaar eenzelfde bonus. De verzekeraar deelt de bonussen aan de bestuurders weer uit sinds het concern in de zomer van 2011 het restant aan staatssteun afloste. In 2008 kreeg Aegon vanwege de kredietcrisis 3 miljard euro aan steun.

Om dezelfde reden heeft de top van ING over het afgelopen jaar geen bonus gekregen. ING kreeg ook staatssteun tijdens de kredietcrisis. Het bedrijf moet 1,5 miljard euro terugbetalen, exclusief een premie van 750 miljoen euro. Sinds 2010 zijn de salarissen van de ING-top niet gestegen. Ook ontvangen ze geen bonussen zolang de steun nog niet is afgelost.

ING-topman Ralph Hamers, die in mei 2013 is aangetreden als bestuursvoorzitter, ontving over het afgelopen jaar een salaris van 794.000 euro. Hamers’ salaris voor een heel jaar komt uit op 1,27 miljoen euro. Dat is een fractie minder dan de 1,35 miljoen euro die zijn voorganger Jan Hommen voor zijn werk ontving. De overige leden van de raad van bestuur van ING ontvangen een jaarsalaris van 750.000 euro.

Aegon wisselde vorig jaar van financieel directeur. Jan Nooitgedagt werd per 15 mei opgevolgd door de Canadees Darryl Button en ging per 1 augustus met pensioen.

Nooitgedagt kreeg over vorig jaar 433.959 euro aan bonussen bovenop een salaris van exact hetzelfde bedrag. Button kreeg 467.665 euro naast zijn vaste salaris van 474.789 euro.

Met ingang van 2015 wil het kabinet bonussen in de financiële sector beperken tot maximaal 20 procent van het vaste jaarsalaris.