Vredessoldaten CAR schieten op menigte om anti-moslimgeweld

Mannen staan in een cel voor moslimgedetineerden in hoofdstad Bangui. De moslims en de christenen worden gescheiden gevangen gehouden. Foto Reuters / Siegfried Modola

Vredessoldaten in de Centraal-Afrikaanse Republiek hebben vandaag in hoofdstad Bangui het vuur geopend op een menigte die het gemunt had op moslims. Daarbij raakten volgens persbureau AP zes mensen gewond, onder wie vier jongeren die niet ouder zijn dan 16 jaar.

Het geweld brak uit toen een moslim bij een bank probeerde geld over te maken naar Kameroen. De man werd aangevallen door een boze meute. De vredestroepen uit Burundi losten vervolgens schoten om de mensen uit elkaar te drijven.

Geweldsspiraal begon met machtsgreep

Het geweld in de Centraal-Afrikaanse Republiek begon vorig jaar, nadat een coalitie bestaande uit een meerderheid van moslims de president afzette. Dat ging gepaard met vele gruweldaden. Nu is de moslimminderheid in het land het doelwit van wrede wraakacties.

De haat tussen de islamitische en christelijke bevolkingsgroepen heeft een schrikbarend dieptepunt bereikt, waarschuwde VN-mensenrechtencommissaris Navi Pillay gisteren. Het is er zo chaotisch - bijna anarchistisch- dat zelfs degenen met bloedige machetes en afgehakte lichaamsdelen in hun handen niet gearresteerd worden.

Militairen van de Afrikaanse Unie en Frankrijk proberen het geweld te bezweren. De Afrikaanse vredesmacht is zesduizend man sterk. Frankrijk, voormalig kolonisator van de CAR, maakte vorige maand bekend vierhonderd man extra troepen te sturen, waardoor het totaal op tweeduizend komt. De Europese Unie stuurt vijfhonderd mensen naar het land. Mogelijk wordt dat aantal later verdubbeld.

Lees de reportage van onze correspondent in Afrika Koert Lindijer: Rauwe haatgevoelens krijgen vrij spel

    • Laura Klompenhouwer