Verrast

Schrijfster Franca Treur werkte de afgelopen jaren aan een dikke pil, getiteld ‘De woongroep’, maar ze houdt ook van schrappen. Resultaat: de reeks ultrakorte verhalen ‘X & Y’.

Illustratie Olivia Ettema

Roderick gaat trouwen en Simon organiseert het vrijgezellenfeest. Hij verrast Roderick met een paar dagen Moskou met vier vrienden. In Moskou is alles mogelijk, als je maar betaalt, en betalen is iets wat ze telkens zo royaal doen dat ze zich volgens Roderick in de kijker dreigen te spelen. Hij heeft in een casino dezelfde mannen met zwarte jassen gezien als een dag eerder in een kroeg.

De vriendengroep besluit naar een kuuroord te rijden net buiten de stad. Al snel blijkt dat ze worden gevolgd, en inderdaad worden ze een half uur later van de weg afgereden. Vier mannen met kalasjnikovs en zwarte jassen dwingen de jongens uit te stappen en op hun buik in de berm te gaan liggen. Ze voelen de loop van de kalasjnikovs in hun nek.

Bij Roderick en Simon worden de handen op de rug gebonden. Ze krijgen een prop in de mond met brede tape eroverheen. De twee worden in de kofferbak gesmeten, de anderen mogen gaan. Terwijl ze rijden, plast Simon in zijn broek, Roderick poept.

In een kelder worden ze bespuugd en met de kalasjnikovs geslagen. Ze moeten de mailadressen van hun ouders geven en er worden foto’s gemaakt; voor de volgende dag moet er anderhalf miljoen dollar op tafel liggen. Hun monden blijven stevig dichtgetapet.

Simon had voor Roderick de ervaring van een ontvoering een maand geleden via internet besteld. Om Roderick eruit te kunnen pikken, had hij hem omschreven als de jongen met de krullen. Zelf was hij niet meer aan een kappersbezoek toegekomen. Als zijn haar wat langer werd, kwam er een beetje slag in.

Er was op de site een keuze geweest tussen een milde en een zware variant, de zware versie was het duurst. Simon mag Roderick graag en had de duurste optie gekozen om Roderick op de meest bijzondere wijze te verrassen.

Simon is zelf ook verrast over het aantal weken dat hij na thuiskomst al niet meer naar zijn werk is geweest.