Vastgoedbedrijf daagt Rabobank na rentefraude

Eerste rechtszaak van Nederlandse partij na Libor-schandaal

Een Nederlandse vastgoedonderneming heeft een rechtszaak aangespannen tegen de Rabobank in verband met de fraude met een belangrijke internationale rentevoet. Dat heeft de advocaat van de onderneming, Carel Abeln van advocatenkantoren Molenaar/Abeln vandaag bevestigd.

Om welke onderneming het gaat wil Abeln niet zeggen. Het is voor zover bekend de eerste rechtszaak tegen Rabo namens een Nederlands bedrijf in verband met de rentefraude.

Centraal in de zaak staat het manipuleren van de zogeheten Euribor-rente door handelaren van de Rabobank in de periode 2006-2011. Die rente is de basis voor de rente op talloze financiële producten die aan klanten van banken worden verkocht, zoals hypotheken en bedrijfskredieten. De Euribor-rente wordt dagelijks bepaald door een collectief van Europese banken, waaronder de Rabobank in het verleden. Begin dit jaar is de Rabobank uit het collectief gestapt.

Handelaren van de Rabobank hebben jarenlang gesjoemeld met die rente, om daar aan te verdienen. Net zoals ze jarenlang sjoemelden met een andere internationale rentevoet, de Libor-rente. In oktober vorig jaar trof de bank een schikking van 774 miljoen euro met internationale toezichthouders wegens de rentefraudes.

De vastgoedonderneming wil de fraude met Euribor gebruiken om schade als gevolg van een financieel product dat ze van Rabobank heeft gekocht, vergoed te krijgen. De onderneming heeft in 2007 een zogeheten renteswap bij Rabobank afgesloten, waarmee ze het risico van een stijgende rente op een lening gebaseerd op Euribor afdekte. De bank neemt daarbij het risico over. Daalt de rente echter, dan is dat nadelig voor het bedrijf.

Precies dat is gebeurd, waardoor het bedrijf 750.000 euro schade zegt te hebben geleden. Volgens Abeln betekent de fraude met de Euribor dat er sprake was van dwaling en/of bedrog bij de verkoop van de swap. En dat die dus teruggedraaid moet worden.

In Nederland zijn er duizenden bedrijven die swaps gebaseerd op Euribor hebben gekocht en die met dezelfde problemen zitten. Uit een rapport van de AFM bleek dat banken klanten daarover onvolledige en te rooskleurige informatie hebben verstrekt.

Een woordvoerder van de Rabobank bevestigt dat de bank gisteren een dagvaarding heeft ontvangen. Rabo „bestudeert” die op dit moment.

Tot nog toe zijn er vooral rechtszaken in de VS tegen Rabo begonnen wegens de fraudes met Euribor en Libor. Vorige week werd bekend dat het Amerikaanse depositogarantiefonds FDIC een rechtszaak is begonnen tegen Rabo en vijftien andere grote banken wegens de fraude met Libor.

Moeilijkheid bij die rechtszaken is dat het lastig aan te tonen is of gedupeerden daadwerkelijk schade hebben geleden. Soms werd de rente omlaag omgemanipuleerd, soms omhoog, waardoor andere partijen ook voordeel konden ondervinden.