VARA-directeur Frans Klein wordt hoogste baas publieke tv-zenders

Mediadirecteur Frans Klein van BNN-VARA wordt directeur tv bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). Klein wordt vanaf 1 mei verantwoordelijk voor de programmering op alle netten. Hij is de opvolger van Gerard Timmer die in oktober opstapte wegens „verschil in visie op de vernieuwing van de organisatie”.

Klein (1965) werkte 25 jaar bij de VARA. Hij was onder meer adjunct-directeur radio en tv en mediadirecteur. Sinds 1 januari gaf hij samen met Marc Adriani leiding aan de fusieomroep.

De directeur tv is de baas van de netmanagers van Nederland 1, 2 en 3, en Zapp en Zappelin. Bovendien is hij verantwoordelijk voor npo.nl (Uitzending gemist). Hij valt direct onder de raad van bestuur van de NPO. Het netmanagement werkt nu aan de programmering van het winterseizoen 2014/2015. Dan wordt voor het eerst het effect duidelijk van de mediabezuinigingen op de programmering.

Kleins benoeming vindt plaats op het moment dat in Hilversum en Den Haag fel gediscussieerd gaat worden over de taken van de publieke omroep. Donderdag biedt de Raad voor Cultuur haar advies aan over de toekomst van het bestel. Klein moet volgens het persbericht van BNN-VARA „samen met de omroepen het publieke bestel de volgende fase in leiden”.

Kleins voorganger Timmer vertrok in oktober omdat hij zich volgens bronnen in Hilversum niet kon vinden in de manier waarop de raad van bestuur van de NPO meer macht naar zich toe zou trekken. Begin maart stapte netmanager Roek Lips van Nederland 3 ook op.

Begin dit jaar kwam Klein in conflict met de NPO over online activiteiten van zijn omroep. BNN-VARA moest van de NPO stoppen met aanbieden van live uitzendingen op de sites van twee radioshows. De omroep riskeerde een forse korting op het budget. Klein zei destijds in het AD: „De NPO ziet het als een zelf gelanceerd kanaal. Dat mag blijkbaar niet van de ‘content-politie’. De NPO reageert overspannen en overtrokken.” Klein geeft geen interviews naar aanleiding van zijn overstap, zegt een woordvoerder. Wie hem opvolgt is nog niet bekend.