Aanmoedigingsprijs voor Sander Kollaard. David van Reybrouck wint prijs voor ‘sociale bewogenheid’

Schrijver Sander Kollaard heeft met zijn verhalenbundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2014, een literaire aanmoedigingsprijs. David van Reybrouck krijgt Henriëtte Roland Holst-prijs 2014. Dat heeft de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde vandaag bekendgemaakt. De jury van de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs noemt de in

Schrijver Sander Kollaard. Foto Van Oorschot

Schrijver Sander Kollaard heeft met zijn verhalenbundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2014, een literaire aanmoedigingsprijs. David van Reybrouck krijgt Henriëtte Roland Holst-prijs 2014.

Dat heeft de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde vandaag bekendgemaakt. De jury van de Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs noemt de in 2012 verschenen bundel van Kollaard ‘meer dan een willekeurige reeks autobiografische lotgevallen’ en prijst Kollaards ‘boeiende, maar verontrustende visie op de wereld’.

Henriëtte Roland Holst-prijs 2014 voor David van Reybrouck

De Vlaamse schrijver en essayist David Van Reybrouck krijgt de Henriëtte Roland Holst-prijs 2014 voor zijn boek Tegen verkiezingen.

Volgens de jury weet Van Reybrouck ‘in een sterk, kort en zeer vlot geschreven boek de lezer te overtuigen dat het instrument van loting een effectieve mogelijkheid is om onze machteloos geworden democratie weer tot leven te wekken en burgers, die steeds grilliger en minder gaan stemmen, weer te betrekken bij iets wat hen allen aangaat’.

Prijzen ter aanmoediging en voor sociale bewogenheid

De Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs betreft een in 1925 ingestelde aanmoedigingsprijs voor jong literair talent, die jaarlijks afwisselend in de categorieën poëzie en proza wordt uitgereikt. De prijs werd in het verleden onder andere gewonnen door Bert Natter, Erwin Mortier, Arthur Japin Margriet de Moor, Thomas Rosenboom, Frank Martinus Arion en Anna Blaman. De prijs bestaat uit een ‘penning’ en 7.500 euro.

De Henriëtte Roland Holst-prijs wordt sinds 1957 toegekend aan in de Nederlandse taal geschreven werk van proza, poëzie of toneel dat ‘zowel uitmunt door sociale bewogenheid als door literair niveau’. De prijs, die sinds 1984 eens in de drie jaar wordt uitgereikt, bestaat uit een oorkonde en 2.500 euro en werd in het verleden onder meer gewonnen door Tom Lanoye, Bas Heijne, Geert Mak, Wim de Bie, en Theun de Vries.

    • Roderick Nieuwenhuis