Usada wil UCI aan namen dopingzondaars helpen

Travis Tygart van de Amerikaanse antidopingwaakhond Udasa. Foto AP / Geert Vanden Wijngaert

Usada is bereid om meer namen vrij te geven van betrokkenen in het dopingschandaal rondom Lance Armstrong. Directeur Travis Tygart van de Amerikaanse antidopingwaakhond wil de namen doorspelen naar de onafhankelijke commissie (CIRC) van de UCI, dat onderzoek doet naar het verleden van de sport.

Tygart tegen de Britse krant The Independent:

“Als je alleen de top aanpakt, betekent dat niet noodzakelijk dat het systeem verandert. Als je in het verleden met succes bij doping betrokken bent geweest, zeker als dokter, teameigenaar, coach of directeur, en je bent nooit gepakt, is de kans groot dat je er mee doorgaat.”

In het Usada-rapport, dat in oktober 2012 naar buiten werd gebracht en de val van voormalig zevenvoudig Tour de France-winnaar Armstrong inleidde, werden meerdere namen onherkenbaar weergegeven. Tygart:

“Ik hoop dat de informatie in de openbaarheid komt en dat we hier eindelijk een punt achter kunnen zetten.”

Oud-Rabobank-renner Levi Leipheimer noemde in het rapport enkele werknemers van de Nederlandse ploeg, maar die personen werden geanonimiseerd. (Novum)