Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Turkse premier Erdogan blokkeert Twitter - president tegen blokkering

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan.
De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Foto ANP / Martijn Beekman

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan heeft de blokkade van Twitter doorgezet. Gebruikers die vannacht na middernacht de website van het sociale medium probeerden te bereiken, kregen een boodschap van de Turkse telecommunicatieautoriteit te zien waar op stond dat de pagina op last van de rechter was gesloten.

Onze correspondent in Turkije Marloes de Koning laat via een omweg weten dat Twitter inderdaad geblokkeerd is:

Twitter avatar leonierop Leonie van Nierop my nrc-colleague @MarloesdeK in istanbul asked me to tweet her confirmation that twitter is blocked (because, obviously, she can’t)

Gebruikers zouden deze pagina te zien krijgen:

Twitter avatar YourAnonNews Anonymous What people in #Turkey are seeing when they try to go to Twitter - http://t.co/4GDWwqbfUx

Twitter stelt deze oplossing voor:

Twitter avatar policy Policy Turkish users: you can send Tweets using SMS. Avea and Vodafone text START to 2444. Turkcell text START to 2555.

Erdogan had gisteren gedreigd Twitter aan te pakken, ongeacht “wat de internationale gemeenschap zal zeggen”. Enkele weken geleden dreigde hij ook al sociale media te laten blokkeren. Hij is kwaad omdat op Twitter opgenomen gesprekken zijn verspreid waarin Erdogan zijn zoon zou hebben geïnstrueerd om grote hoeveelheden cash uit een woning weg te halen in verband met een onderzoek naar corruptie. Hij eiste dat de tweets werden verwijderd. Omdat dat niet gebeurde, is Twitter nu geblokkeerd.

Erdogan stelt dat de opnamen gemanipuleerd zijn en onderdeel van een complot om de regeringspartij in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 30 maart zwart te maken.

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Neelie Kroes noemde de blokkade (op Twitter) “ongegrond, zinloos, laf” en “censuur”:

Twitter avatar NeelieKroesEU Neelie Kroes The Twitter ban in #Turkey is groundless, pointless, cowardly. Turkish people and intl community will see this as censorship. It is.

President kant zich tegen Erdogan

De Turkse president Abdullah Gül heeft zich op Twitter uitgesproken tegen de complete ban op sociale media in het land. Volgens hem is zoiets onacceptabel. Hij schrijft dat alleen individuele pagina’s geblokkeerd zouden moeten worden als een rechtbank oordeelt dat de privacy van een individu geschonden is. Hij hoopt dat de huidige blokkering niet lang zal duren.

Al langer politieke strijd op sociale media in Turkije

Onze correspondent Marloes de Koning schreef eerder deze week over de situatie in Turkije en de aankomende verkiezingen:

Na grootschalige protesten afgelopen zomer tegen de regering-Erdogan heeft de politieke strijd in Turkije, waar 30 maart lokale verkiezingen zijn, zich naar internet verplaatst. [...] Online woedt een loopgravenoorlog, tekenend voor de polarisatie. Het land is verdeeld in trouwe aanhang van de premier, die voorspoed bracht en de macht van het leger inperkte. En tegenstanders die zich ernstig zorgen maken over zijn autoritaire aanpak, islamitische agenda en de groeiende cultus rond zijn persoon.

Erdogan koerst waarschijnlijk nog steeds op een verkiezingszege af, maar onder hoger opgeleiden groeit de twijfel over zijn leiderschap, gevoed door de berichten op sociale media. Erdogan is dan ook zeer gevoelig voor wat op die sociale media geplaatst wordt. De Koning:

De dreiging van internetcensuur is niet uit de lucht. Een nieuwe wet geeft de telecomautoriteit ruimere bevoegdheden om websites te blokkeren [zoals nu dus is gebeurd, red.] en de gangen van internetgebruikers na te gaan.

Tussen 2008 en 2010 was Youtube ook al afgesloten in Turkije.