Thais hof verklaart verkiezingen ongeldig

Het Thaise hooggerechtshof heeft de parlementsverkiezingen van vorige maand ongeldig verklaard. De verkiezingen hadden op één dag gehouden moeten worden, oordeelde het hof. Dat betekent dat er opnieuw verkiezingen moeten komen, waardoor Thailand in een verdere politieke crisis komt.

Thai demonstreren tegen de uitspraak van het hof. Zij willen dat hun stemmen behouden blijven. Foto EPA / Rungroj Yongrit

Het Thaise hooggerechtshof heeft de parlementsverkiezingen van vorige maand ongeldig verklaard. Dat laat onze correspondent in de regio Melle Garschagen weten:

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Miljoenen Thai voor niks naar de stembus op 2 februari. Constitutioneel hof verklaart uitslag ongeldig.
Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Er moeten nieuwe verkiezingen komen in Thailand. Dat zal vast weer alles behalve een harmonieus feest voor de democratie worden.

De verkiezingen hadden op één dag gehouden moeten worden, oordeelde het hof. Dat betekent dat er opnieuw verkiezingen moeten komen, waardoor Thailand in een verdere politieke crisis komt.

Stemmen mocht alleen op één dag

In 28 districten maakten betogers het kandidaten onmogelijk om zich te registeren en hielden ze stemmers tegen bij kieslokalen, waardoor niet iedereen op 2 februari kon stemmen. Hiermee is de kieswet overtreden, die voorschrijft dat landelijke verkiezingen overal op dezelfde dag moeten plaatsvinden, aldus het hof. Met zes tegen drie oordeelden de rechters dat de verkiezingen daarom onconstitutioneel zijn verlopen.

Wanneer de nieuwe verkiezingen zouden moeten worden gehouden, is nog niet duidelijk.

Nieuwe tegenslag voor premier

De uitspraak van het hof is een nieuwe tegenslag voor de Thaise premier Yingluck Shinawatra. Zij nam het initiatief voor de vervroegde verkiezingen, vanwege de aanhoudende protesten tegen haar vorige regering.

De betogers wilden echter geen nieuwe stembusgang. De tegenstanders van de premier willen dat er eerst een ongekozen raad wordt benoemd die de corruptie in de politiek gaat aanpakken, voordat er eventueel verkiezingen worden gehouden.

Sinds de protesten in Thailand in november uitbraken zijn zeker 23 mensen om het leven gekomen.

    • Anouk van Kampen