Terugkijken: docu over de zeilreis rond de wereld van Laura Dekker

Laura Dekker deelt eerder deze week handtekeningen uit na afloop van een talkshow op de Hiswa in Amsterdam. Foto ANP / Erik van 't Woud

Laura Dekker was een paar jaar terug het middelpunt van een heftige maatschappelijke discussie. Ze wilde de wereld rond zeilen, maar was pas 13 jaar. Bureau Jeugdzorg vond dat ze naar school moest. Uiteindelijk mocht ze in 2010 dan toch. BNN zond vanavond een documentaire uit over haar trip rond de wereld.

De bij vertrek 14-jarige Dekker maakte tussenstops op Sint Maarten en Paaseiland, in Australië en Zuid-Afrika. NRC-redacteur Jaap Bloembergen schrijft over de documentaire van BNN:

In een grotendeels zelf gedraaide en ingesproken film zien we haar in de storm zeilen wisselen. Stoer is ze, eenzaam ook, als ze bij de evenaar dobbert, smekend om een zuchtje wind. Gedachten en observaties zijn die van een puber en dat is de zwakte van de film. Meisje van vijftien inmiddels: er net tussenin. Ze praat tegen een aangespoelde meeuw, geniet van dolfijnen, maakt ruzie met haar vader die naar Darwin vliegt om tuigage te repareren. Aan boord verruilt ze de Hollandse voor de Nieuw-Zeelandse vlag. „In Nederland is iedereen bezig met geld, kinderen, huizen en werk. En dan gaan ze dood.” Eindstation is dus niet Brouwershaven, waar ze vertrok, maar Sint Maarten.

Maar ze heeft het wel gehaald. Al het juridische getouwtrek voor haar vertrek was dus niet voor niets. Ze legde 27.000 zeemijlen af in 519 dagen, schrijf Bloembergen, om vervolgens met een eerste kalverliefde naar Nieuw-Zeeland (terug) te varen.

    • Niels Posthumus