Talibaan doden 9 mensen, onder wie buitenlanders, in hotel Kabul

Afghaanse politieagenten patrouilleren voor de ingang van het Serena-hotel in Kabul.
Afghaanse politieagenten patrouilleren voor de ingang van het Serena-hotel in Kabul. Foto AP/ Anja Niedringhaus

Strijders van de Talibaan hebben vanochtend negen mensen, onder wie vier buitenlanders, gedood bij een aanval op een luxe hotel in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Onder de doden bevonden zich een journalist van persbureau AFP, zijn vrouw en twee van hun kinderen.

Het hotel in Kabul in kwestie, het Serena-hotel, wordt volgens persbureau Reuters ook gebruikt door staf van de Verenigde Naties en prominente Afghaanse politici. De aanval op het hotel volgt op een reeks aanvallen van opstandelingen die erop uit zijn de presidentsverkiezingen van 5 april aanstaande te verpesten. Die verkiezingen zouden de eerste keer in de Afghaanse geschiedenis zijn dat de ene democratisch gekozen regering de macht overdraagt aan een andere.

Buitenlandse doden

Onder de doden waren vijf Afghanen. De buitenlanders kwamen uit Canada, Nieuw-Zeeland, India en Pakistan. De gedode journalist van AFP was de 40-jarige Sardar Ahmad. Hij werkte al sinds 2003 voor AFP in Kabul.

Vier strijders van de Talibaan hadden zich al drie uur in het hotel verstopt voordat ze het vuur openden op mensen in het restaurant, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken tegen Reuters. Alle strijders zijn gedood na de aanval.

Serena was toevluchtsoord

Het Serena-hotel in de Afghaanse hoofdstad staat bekend als een zeer goed beveiligde plek. Er loopt veel bewaking rond en mensen die naar binnen willen, worden goed gecontroleerd en gefouilleerd. De politie gaat onderzoeken hoe de Talibaan toch hebben kunnen binnendringen. Het hotel is al wel vaker aangevallen, maar de aanval van vandaag was de dodelijkste tot nu toe. In 2008 drongen schutters vermomd als politieagenten het hotel binnen en openden ze het vuur op hotelgasten. Zes mensen kwamen toen om het leven.

Ook al is het hotel al vaker doelwit geweest van aanvallen, schrijft Reuters, het was een van de weinige plekken in de stad waar buitenlandse functionarissen nog steeds mochten eten.

    • Frank Huiskamp