Gevallen IMF-baas wordt hedgefondsmanager

De voormalige IMF-topman Dominique Strauss-Kahn (64) gaat een hedgefonds opzetten. Strauss-Kahn heeft daar nog wel een kleine 2 miljard euro voor nodig. Die is hij van plan op te halen bij beleggers wereldwijd. Zijn dochter, hoogleraar economie Vanessa Strauss-Kahn, zal hem daarbij helpen. Strauss-Kahn is momenteel in China om te spreken met beleggers.

Het nieuwe hedgefonds, DSK Investments, gaat onderdeel uitmaken van de Luxemburgse bank LSK & Partners. Daar werd Strauss-Kahn vorig jaar bestuurslid, na zich een paar jaar te hebben teruggetrokken uit het openbare leven.

De Fransman, beter bekend als DSK, kwam in 2011 in opspraak na een seksschandaal. Een kamermeisje van een hotel in New York beschuldigde hem van aanranding. De zaak werd geseponeerd. Ook zou Strauss-Kahn seksfeestjes hebben bezocht waar prostituees aanwezig waren. Strauss-Kahn trad af bij het IMF en sprak op televisie van een „morele fout”. Hij zei niet te weten dat de vrouwen prostituees waren, maar erkende de feestjes te hebben bezocht.

Tot dan toe gold DSK als de kroonprins van de Franse politiek. Als president van de Parti Socialiste moest hij het in 2007 nog afleggen tegen partijgenoot Segolene Royal, maar als directeur-generaal van het IMF werd hij getipt om in 2012 Nicolas Sarkozy op te volgen. Uiteindelijk kwam er geen officiële kandidatuur en werd François Hollande president.

Het betekende het einde van een lange politieke carrière. Tenminste, in Frankrijk. De voormalig minister en burgemeester werd vorig jaar wel speciaal economisch adviseur voor de Servische regering. (Reuters)