Rutte wil niet meer samenwerken met PVV - ‘Wilders: hetze tegen PVV’

Premier Mark Rutte beantwoordt vragen aan het eind van dag een op de EU-Top in Brussel. Daar zei hij ook dat hij niet meer met Wilders wil samenwerken.
Premier Mark Rutte beantwoordt vragen aan het eind van dag een op de EU-Top in Brussel. Daar zei hij ook dat hij niet meer met Wilders wil samenwerken. Foto ANP / Jerry Lampen

Premier Mark Rutte wil niet langer samenwerken met de PVV van Geert Wilders. Dat heeft Rutte vannacht gezegd op een persconferentie in Brussel na afloop van een Europese top, meldt persbureau Novum.

“De VVD sluit nooit partijen uit, ook de PVV niet, maar het moge duidelijk zijn dat zolang deze standpunten de standpunten van de PVV zijn, die samenwerking niet mogelijk is”, zei Rutte. Hij doelt op samenwerking in de landelijke politiek. Over samenwerking in Almere en Den Haag moet op lokaal niveau worden besloten.

Rutte zei dat Wilders op de verkiezingsavond “opnieuw een grens over is gegaan”:

“In mijn opvatting zouden we een situatie moeten hebben waarin we mensen nooit beoordelen op hun afkomst, maar op hun toekomst, niet op hun geloof maar op hun gedrag, en we nooit de groep centraal stellen, maar altijd het individu. De rechtsstaat geldt voor iedereen.”

Update 9.00 uur: PVV-leider Geert Wilders zegt volgens RTL Nieuws in reactie op het nieuws dat er een “hetze” is tegen zijn partij:

“Wat politiek en media nu doen in al hun collectieve gretigheid: dat is pas haatzaaien en ophitsen, maar dan tegen de PVV.”

Aan zijn standpunten zal hij niets veranderen, zegt hij.

Het is voor het eerst dat Rutte zo nadrukkelijk afstand neemt van de PVV - tot nu toe zei hij altijd dat zijn partij andere partijen, dus ook de PVV niet uitsluit. Rutte zei woensdagavond al dat hij een “vieze smaak in mijn mond” kreeg van het optreden van Wilders, maar hij zei toen ook dat hij “nooit” partijen uitsluit. Op deze opstelling kwam gisteren veel kritiek.

Onder anderen CDA-leider Sybrand Buma stelde dat Rutte samenwerking met de PVV expliciet moest uitsluiten. “Het verbaast mij dat de premier nog altijd een zekere deur naar hem openhoudt”, zei Buma in het tv-programma Nieuwsuur. GroenLinks-leider Bram van Ojik zou volgende week met andere fractieleiders met Rutte over de kwestie in debat willen. Hij heeft daarover volgens de NOS een mail gestuurd aan andere fractievoorzitters waarin hij zegt dat de koude rillingen hem over de rug liepen bij de beelden van Wilders die zijn aanhangers laat scanderen dat ze minder Marokkanen willen.

‘Meer of minder Marokkanen?

Wilders liet woensdagavond zijn aanhangers scanderen dat ze minder Marokkanen willen. “Nou. Dan gaan we dat regelen”, voegde de PVV-leider toe.

Op de actie is binnen en buiten de politiek met grote verontwaardiging gereageerd. PVV-Kamerlid Roland van Vliet stapte naar aanleiding van dit optreden van Wilders gisteren uit de fractie.

Wat gebeurde er woensdagavond nu precies? Lees onze reconstructie ‘Minder, minder enz. enz. Wat zei en deed Wilders gisteren precies?’