Robeco moet meer klanten trekken

Vermogensbeheerder Robeco gaat onder de vleugels van de nieuwe Japanse eigenaar vestigingen in het buitenland openen. De belegger wil kantoren in Singapore en het Verenigd Koninkrijk opzetten. Robeco heeft daarnaast het plan de Duitse en Zwitserse pensioenmarkt te betreden.

De ambities zijn onderdeel van het streven om in 2018 meer dan 300 miljard euro aan beheerd vermogen te hebben. Daarmee mikt de vermogensbeheerder op een iets lagere groei dan de afgelopen jaren.

Robeco zag zijn beheerd vermogen de laatste vijf jaar met 85 procent groeien tot 205 miljard euro eind vorig jaar. Maar een belangrijk deel van die groei was het gevolg van waardestijgingen op de beurs, en minder door nieuwe klanten of extra inleg van kapitaal. De komende jaren wil Robeco op dat vlak juist harder groeien, licht een woordvoerder toe. De beoogde grens van 300 miljard euro moet op eigen kracht behaald worden en niet via overnames.

Robeco werd vorig jaar voor 1,94 miljard euro overgenomen door het Japanse conglomeraat Orix. De boekwinst hierop was voor verkopende moeder Rabobank zeer welkom, later in het jaar werden er onder andere de schikkingen in het Libor-schandaal mee betaald. De overname leidde tot ophef doordat de Japanners 33 miljoen blijfbonus reserveerden voor meer dan vijftig ‘sleutelfiguren’ bij Robeco.