Opinie

Revolte tegen Wilders uit onverwachte hoek

Zelfs PowNews heeft het gehad met Wilders.
Zelfs PowNews heeft het gehad met Wilders.

Had de televisie op verkiezingsavond nog niet direct door dat er een kleine revolutie tegen Geert Wilders in de lucht hing, gisteren ging het de hele avond over niets anders. Opvallend fenomeen was dat de Haagse Lente vooral werd gedragen door niet voor de hand liggende vertegenwoordigers van de linkse elite.

Zo waren er open brieven van de adjunct-hoofdredacteur van RTL Nieuws (Pieter Klein) en de hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio (Sjors Fröhlich), terwijl dagblad De Telegraaf lezers opriep om de leukste Marokkanen uit hun omgeving voor te geleiden. Met die laatste actie waren veel Marokkaanse Nederlanders weer minder gelukkig, maar het is beslist een veelbetekenende geste van de krant van Wakker Nederland.

Het zet ook wellicht meer zoden aan de dijk dan het protest van Freek de Jonge, Youp van ’t Hek en Hanneke Groenteman die in De Wereld Draait Door (VARA) een dansje deden op Leipe Mocro Flavour van Ali B.

Opvallend was ook de toon van PowNews. Sterverslaggever Rutger Castricum liet Wilders weten dat hij zelf in het geheel niet vies was van een provocatie, maar dat ophitsen van het publiek toch niet zo fijn had gevonden. De blonde leider verslikte zich voor de camera van PowNews in zijn pepermuntje, en wist toen nog niet eens dat Roland van Vliet wegens de kwestie uit de PVV-fractie zou stappen. Het terriërgedrag van Castricum legde bovendien genadeloos bloot hoe groot de paniek gistermiddag was in de PVV: de fractieleden Helder, Graus en Madlener wisten niet hoe snel ze voor de camera weg moesten duiken.

Bij Pauw & Witteman (VARA) zaten maar liefst vijf Marokkaanse Nederlanders aan tafel om te vertellen hoe geraakt ze waren door de belofte van Wilders te regelen dat er minder van hen komen. Dat waren overtuigende verhalen, al leek de beschuldigende open brief van ex-Kamerlid Tofik Dibi (GroenLinks) aan de PVV-stemmers weer wat minder zinvol. Het best verwoordden Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) en DWDD-tafeldame Claudia de Breij het gevoel van 64 procent van Nederland (volgens een enquête in EénVandaag) dat je te ver gaat als je je volgers vraagt of ze meer of minder Marokkanen willen.

Het meest zorgwekkend is wellicht dat 30 procent niet vindt dat Wilders over de schreef is gegaan. De populaire praatprogramma’s krijgen het nog druk met het dichten van de kloof tussen hoog- en laagopgeleide kijkers.