President Brazilië in opspraak door deal van Petrobras

Olieboorplatform van Petrobas voor de kust van Brazilië. Foto Hollandse Hoogte

Een nieuw schandaal in Brazilië treft staatsoliebedrijf Petrobras en president Dilma Rousseff vol in de borst. Het oliebedrijf zou in 2006 een aandeel van 50 procent hebben genomen in de Texaanse olieraffinaderij Pasadena voor het astronomische bedrag van 1,2 miljard dollar, terwijl de vorige eigenaar er slechts 42,5 miljoen dollar voor neerlegde. President Rousseff, indertijd voorzitter van Petrobras en stafchef van de toenmalige president, gaf een persoonlijk fiat voor de deal.

Dat blijkt uit documenten die de Braziliaanse krant Estado de São Paulo woensdag publiceerde. In een schriftelijke reactie van president Rousseff staat dat haar autorisatie was gebaseerd op een rapport met „onvolledige informatie” en „technische en juridische tekortkomingen”. Het zou de schuld zijn van Nestor Cerveró, indertijd de internationale directeur van Petrobras. Brazilië heeft een meerderheidsbelang in Petrobras, dat in 2013 een omzet van 105 miljard euro draaide.

De Braziliaanse Rekenkamer ziet in deze regeringsverklaring de mogelijkheid dat er gefraudeerd werd met de transactie en start samen met de Federale Politie een officieel onderzoek naar de aankoop van Pasadena. Leider van de sociaal-democratische oppositiepartij PSDB Domingos Sávio riep op tot een parlementair onderzoek naar alle aankopen van Petrobras in het buitenland.

De onthullingen komen op een ongunstig moment voor zowel Petrobras als president Rousseff. Het oliebedrijf ligt al weken onder vuur vanwege aanhoudende beschuldigingen dat medewerkers zouden zijn omgekocht door de Nederlandse maritieme dienstverlener SBM Offshore. Het parlement besloot vorige week een commissie naar Nederland te sturen voor nader onderzoek naar het schandaal.

Ook kampt Petrobras met financiële problemen. Volgens de gezaghebbende journalist Elio Gaspari is het verlies van Petrobras (samen met staatselektriciteitsbedrijf Eletrobras) 100 miljard dollar sinds het aantreden van president Rousseff, op 1 januari 2011.

Rousseff maakt zich op voor de presidentsverkiezingen in oktober, waar zij voor een tweede termijn wil worden gekozen. Als oud-voorzitter van het staatsoliebedrijf en oud-minister van Energie en Mijnen wordt zij extra afgerekend op de schandalen rondom Petrobras.

Of zoals columnist Eliane Cantanhêde schreef in de krant Folha de São Paulo: „We vrezen dat er iets flink rot is in het bewind van mijn, uw en onze Petrobras, net zoals in de hele energiesector, precies de branche waarop de carrière en het imago van ‘grote baas’ Dilma is gebouwd.”

    • Floor Boon