Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Poetin ondertekent wetten en maakt annexatie de Krim compleet

Oekraïense militairen dragen een wasmachine naar een busje. De soldaten verlaten de basis in het dorp Lyumbimovka, nabij Sebastopol nu de Krim geannexeerd is door Rusland.
Oekraïense militairen dragen een wasmachine naar een busje. De soldaten verlaten de basis in het dorp Lyumbimovka, nabij Sebastopol nu de Krim geannexeerd is door Rusland. Foto Reuters/Baz Ratner

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn handtekening gezet onder een aantal wetten waarmee de annexatie van de Krim nu volledig is afgerond. Dat meldt persbureau Reuters vanmiddag.

Het is een benodigde formaliteit om de annexatie volledig te maken die volgt op een aantal eerdere stappen: vier dagen geleden tekende Poetin een decreet waarin de Krim als “een soeverein en onafhankelijk land” werd erkend.

Een dag later tekende hij een conceptwet en stelde hij zijn regering en het parlement formeel op de hoogte van het verzoek van het schiereiland de Krim, dat zich wilde aansluiten bij Rusland. Eerder vandaag keurde het Russische hogerhuis de inlijving van de Krim unaniem goed, waarna het verdrag officieel door Poetin omgezet kon worden in wetgeving.

Afgelopen zondag schaarde een overgrote meerderheid - liefst 96,6 procent - van de stemmers op de Krim zich achter aansluiting bij Rusland. Dat gebeurde in een referendum dat door Oekraïne en het Westen als illegitiem is beschouwd.

‘Rusland komt niet met repressaillles’

Poetin meldde vandaag verder dat hij geen noodzaak ziet voor Russische repressailles als reactie op de uitbreiding van Amerikaanse sancties tegen Russen. De Verenigde Staten besloten gisteren meer individuen uit Rusland op hun sanctielijst te plaatsen vanwege de inlijving van de Krim.

In reactie hierop weigerde Rusland negen personen uit de VS de toegang. Ook de Europese Unie ging over tot uitbreiding van haar strafmaatregelen tegen Rusland.

Mogelijk wil Poetin verdere schade aan de banden met het Westen voorkomen en de samenwerking op bepaalde gebieden niet in gevaar brengen door de spanningen over Oekraïne en de Krim. Hij doelde daarmee op de samenwerking met de NAVO in Afghanistan en zei dat Rusland zal blijven investeren in een programma voor de training van Afghaans luchtmachtpersoneel.

Roebel in april ingevoerd

De officiële valuta op de Krim wordt al vanaf april de Russische roebel, meldt persbureau RIA Novosti volgens persbureau Reuters. Een hoge functionaris binnen de regering van de regio zou dit hebben gezegd.

Nu betalen inwoners op de Krim nog met de Oekraïense hryvnja. Autoriteiten op de Krim hadden eerder nog gezegd dat de Oekraïense munt een officiële valuta zou blijven tot 2016.

Lees ook: Hoe de Krim in korte tijd werd losgeweekt van Oekraïne - een tijdlijn.