OVSE stuurt voor half jaar waarnemersmissie naar Oekraïne

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier. Foto AFP / John MacDougall

Rusland heeft ingestemd met het plan van de andere 56 leden van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) om voor een half jaar een waarnemersmissie naar Oekraïne te sturen, meldt persbureau Reuters.

Europese landen, Duitsland voorop, drongen aan op een waarnemersmissie voor Oekraïne. Vooral in het zuiden en oosten van het land, waar veel mensen wonen die Russisch spreken, is het onrustig sinds Rusland de Krim inlijfde.

Het besluit volgt op meerdere mislukte pogingen de afgelopen weken om het eens te worden over zo’n missie die moet helpen de situatie in Oekraïne te de-escaleren. Volgens westerse diplomaten duurden de onderhandelingen zo lang, doordat Rusland het besluitvormingsproces opzettelijk vertraagde.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, die morgen Oekraïne bezoekt, zei vanavond in een reactie:

“Dit besluit is nog niet het einde van de crisis, maar wel een stap die onze inzet om de situatie te de-escaleren ondersteunt. De situatie in Oekraïne blijft instabiel en dreigend. Om die reden moeten de waarnemers zo snel mogelijk beginnen met hun werk.”

De missie zal aanvankelijk bestaan uit honderd civiele waarnemers. Maar dat aantal kan later wellicht worden uitgebreid tot 400. De waarnemers zullen worden verdeeld over negen plekken in het land, waaronder Donetsk, de grote stad in het oosten van Oekraïne waar veel Russischsprekende mensen wonen.

De tekst vermeldt de Krim niet, het deel van Oekraïne dat Rusland afgelopen week annexeerde.

    • Niels Posthumus