Nog even geduld

Perovskiet wint op zijn sloffen als je het met silicium vergelijkt. Perovskiet is een prima halfgeleider zonder dure voorbehandeling. Het is niet schaars – perovskiet is ruim aanwezig in calciumrijke vulkanische afzettingen. En je hebt geen dure operatiekamerachtige omgeving nodig om perovskietcellen te produceren, zoals bij silicium. Al met al fiks lagere kosten dus.

Maar leveren perovskietcellen ook net zoveel elektriciteit op? Het antwoord is ja: de efficiëntie waarmee perovskietcellen zon omzetten in stroom doet niet onder voor silicium. In het lab zijn efficiëntiepercentages van 15 gehaald, iets lager dan siliciumcellen. Maar de verwachting is dat de efficiëntie snel even hoog of zelfs hoger zal zijn dan die van silicium.

Betekent dit nu dat we allemaal naar de bouwmarkt moeten hollen om perovskietcellen te kopen? Nee, om de simpele reden dat die niet in de schappen liggen.

Alle perovskiet-testen tot nu toe zijn wetenschappelijk. Het zal zeker nog 5 tot 10 jaar duren voor de eerste commerciële perovskiet cellen voor consumenten beschikbaar zijn. Tot dan moeten we het met siliciumcellen doen.

Kunnen mensen die zonnecellen overwegen hun investering dus maar beter even uitstellen tot perovskietcellen beschikbaar zijn? Dat zou zonde zijn. De energieprijs in Nederland is zo hoog dat ook een investering in siliciumcellen nu meteen een prima rendement oplevert. Zo goed zelfs dat de geplaatste siliciumcellen alweer grotendeels zijn terugverdiend voor perovskietcellen überhaupt op de markt komen. En het milieu vaart er natuurlijk ook wel bij.