Microsoft brak in op mail van werknemer

Softwarebedrijf Microsoft heeft zonder toestemming de persoonlijke e-mail van een werknemer gelezen. De erkenning is opvallend omdat Microsoft de afgelopen maanden concurrent Google bekritiseerde wegens privacyschendingen.

Microsoft zegt nu de Hotmail-account van ex-werknemer Alex Kibkalo te hebben gelezen. Volgens de advocaat van het bedrijf deed Microsoft dat in een poging te achterhalen of Kibkalo bedrijfsgeheimen lekte.

De ingreep leverde wel resultaat op. Kibkalo, een Rus die op het kantoor in Libanon werkte, bleek tussen juli en augustus van 2012 inderdaad via e-mail geheimen te hebben gedeeld met een onbekende blogger uit Frankrijk. Hij deelde onder meer informatie over de versleuteling van software en verstuurde vroege versies van updates voor het besturingssysteem Windows.

Uit de aanklacht van de FBI blijkt dat Microsoft Kibkalo in september van 2012 op het spoor kwam. Hij zou toen aan werknemers van het bedrijf hebben toegegeven geheimen te hebben gedeeld. In juli van afgelopen jaar stapte Microsoft naar de FBI. Die hielden Kibkalo gisteren aan in Rusland.

Microsofts advocaat noemde de acties „bijzonder” en zei toe dat het bedrijf een volgende keer eerst advies zal inwinnen over de rechtmatigheid van het bestuderen van een account.