Luxemburg heft bankgeheim op; ook Nederlandse fiscus profiteert

Luxemburg en Oostenrijk laten het bankgeheim los.

De Nederlandse fiscus zal daarvan profiteren, vanaf 2015.

De Europese Unie is weer een stap verder in haar strijd tegen belastingontduiking binnen de eigen grenzen. Luxemburg en Oostenrijk, twee lidstaten die als belastingparadijs bekend staan, deden gisteren op een EU-top in Brussel vergaande toezeggingen over het verschaffen van financiële gegevens van bankklanten in hun land aan belastingdiensten binnen de EU. Het betekent feitelijk dat Luxemburg en Oostenrijk hun omstreden bankgeheim gaan opgeven.

Vorig jaar al zegden Luxemburg en Oostenrijk toe om informatie over spaartegoeden te delen, nu zijn deze landen bereid die openheid uit te breiden naar andere vermogensbestanddelen van ingezetenen van EU-landen. De Luxemburgse premier Xavier Bettel zei gisteren dat zijn regering „bereid is om die weg op te gaan”.

De Europese lidstaten zijn al jaren in gesprek over het delen van bankinformatie, alleen wilden Oostenrijk en Luxemburg lange tijd niet meedoen – zij vonden dat ook niet-EU-lidstaat Zwitserland aan de spaartegoedenregeling van 2005 zou moeten meedoen.

Ook de Nederlandse fiscus zal profiteren van het opheffen van het Luxemburgse en Oostenrijkse bankgeheim. Al benadrukt een woordvoerder van de Belastingdienst dat de nieuwe toezegging pas vanaf 2015 zal gelden. Op dit moment, zo maakte de dienst gisteren in haar halfjaarsrapportage bekend, lopen nog verschillende procedures tegen Nederlanders met verzwegen rekeningen bij de Luxemburgse Kredietbank. Zo’n vijftig kort gedingen die vorig jaar zijn gestart zijn door de fiscus gewonnen. Het gaat om vermogende Nederlanders die vooralsnog weigeren met de zogeheten inkeerregeling mee te doen, waarbij spaarders boeteloos hun geheimgehouden tegoeden alsnog kunnen aangeven.

De regeling, vorig najaar verruimd, heeft overigens al veel opgeleverd. Sinds 2010 hebben ongeveer 3.500 ‘inkeerders’ zich gemeld, met een gezamenlijk vermogen van 1,5 miljard euro. In 2013 heeft dat tot 72 miljoen aan extra belastinginkomsten geleid. Dit jaar ging het opbiechten van zwart buitenlands geld in hoog tempo door: er meldden zich al 1.635 inkeerders.