Louis van Gaal, Reinbert de Leeuw en ‘De Thibaults’ vandaag in NRC Boeken

Vandaag in de Boekenbijlage, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Louis van Gaal, Reinbert de Leeuw, Roger Martin du Gard en Lydia Davis.

De dood maakt van reuzen muizen

Illustratie Nanette Hoogslag

Eindelijk is nu het familie-epos Les Thibaults van Roger Martin du Gard vertaald, geschreven door de Franse ‘achterneef’ van Tolstoj. Beiden schreven pageturners met grote psychologische diepgang, over tirannieke vaders, liefde, verzet, afscheid, dood, en meer. Door Michel Krielaars. Lees meer.

Reizen langs kronkels van psychiatrische patiënten
Waarom slikken auteurs van psychiatrische boeken de woorden van patiënten zo vaak als zoete koek? Drie pogingen de kloof te beslechten met patiënten die leven met een ongefilterd brein, maar daarom nog niet heilig zijn. Door Myrthe van der Meer. Lees meer.

Geef me de vondsten van Mahler
De hoofdpersoon van Wessel te Gussinklo’s terugkeerroman Zeer helder licht zoekt zijn heil niet bij de eeuwig wrede medemensen, maar in literatuur en liefde. Want dit is toch liefde? Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Duizelruimtevarenden in onbekommerdheidsblauw
Er jaagt een geest van vrijheid en een kosmisch duizeligheidsbesef door de dichtbundel Molwerk van Frans Kuipers. De dichter biedt huppelende inzichten, maar je leest hem toch vooral om zijn mooie woorden en zijn mooie beelden. Door Guus Middag. Lees meer.

Let op, er dreigt iets onderhuids
In het laconiek, observerend proza van de verhalen in De taal van dingen in huis van Lydia Davis knetteren de woorden alsof ze onder stroom staan. Kafka is nooit ver weg, ook hoor je de echo van Beckett. Laat u meesleuren in griezelige ontsporingen. Door Rob van Essen. Lees meer.

Eindeloos wroeten naar iemands venijn
De Albanese grootheid Ismail Kadare komt met Het reisverbod met een bizar liefdesverhaal, gebaseerd op het Orpheus-motief. Het speelt zich af in het levensbedreigende universum van het stalinistische Albanië. Door Piet de Moor. Lees meer.

Het kaakje kwam uit Luns’ koker
Na meer dan twintig jaar werk is de vijfdelige biografie van ‘Vadertje Drees’ (1886-1988) eindelijk af. Een hele reeks misverstanden wordt uit de weg geruimd: Drees bleek een mild eurosceptische visionair. Door Mark Kranenburg. Lees meer.

Ceci n’est pas een bank
Van de stadsbank naar een lijk onder plastic lijkt een grote stap, maar vanuit een Zuid-Afrikaanse blik is die zo gemaakt. Door Toef Jaeger. Lees meer.

Getrouwd met de muziek
Uit een ongeautoriseerde biografie van Reinbert de Leeuw komt een delirische activist naar voren voor wie de Duitse laat-romantiek de kern van zijn werk is. Door Emanuel Overbeeke. Lees meer.

Rubrieken

Column Arjen Fortuin: Entree - Met pas 675X829 houd je de hele late Reve in handen

Te laat, gewoon te laat. Woensdagavond pas vond ik het giropasje van Gerard Reve, rekeningnummer 2888136, pasnummer 675X829. Met handtekening – geldig tot 6/99. Zomaar te koop op een veilingsite, samen met het keurige blauwe hoesje dat de Postbank zijn klanten gaf om de magneetstrip te beschermen. Lees meer.

Iedereen leest - O, Louis, oftewel Borsts Van Gaalverlangen
Het eerste wereldkampioenschapsboek in de Bestseller 60 (deze week nummer 13) is O, Louis van Hugo Borst. Dat is logisch. Van Gaal is een van de origineelste en merkwaardigste voetbaltrainers van Nederland en Borst is een van de origineelste en merkwaardigste voetbaljournalisten van Nederland. U raadt het: O, Louis is een merkwaardig boek. Door Arjen Fortuin. Lees meer.

    • Roderick Nieuwenhuis