Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Algemeen

Lira-prijs voor NRC-correspondent Koert Lindijer

Correspondent Koert Lindijer.
Correspondent Koert Lindijer. Foto NRC

NRC-correspondent Koert Lindijer heeft de Lira Correspondentenprijs gewonnen, de prijs voor de beste freelance correspondent van 2013. Lindijer (60), die ook voor NOS Radio 1 werkt, was vorig jaar precies dertig jaar correspondent in Afrika, met als standplaats Nairobi.

Lindijer werd door een jury onder leiding van Birgit Donker, directeur van het Mondriaan Fonds, gekozen uit 34 inzendingen. De prijs is een initiatief van Stichting Lira en het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten. Lindijer ontvangt de prijs - een oorkonde en een geldbedrag van 5.000 euro - op 9 april in De Brakke Grond in Amsterdam.

De andere genomineerde correspondenten dit jaar waren Remco Andersen (o.a. de Volkskrant, Elsevier en BNR), Caroline de Gruyter en Guus Valk (beiden NRC), Fred de Vries (o.a. de Volkskrant, Vrij Nederland en Elsevier) en Marjolein van de Water (o.a. de Volkskrant, de Morgen, VRT Radio 1).

Vorig jaar was Lindijer in de Centraal-Afrikaanse Republiek toen de situatie daar was geëscaleerd. Hij maakte daar deze reportage.