Lege wegen, heel veel oranje tulpen...

Wat zien de leiders straks van Nederland?

Delfts blauwe tegels met daarop molens, de Erasmusbrug en Epke.

Yuval Steinitz, minister Strategie Israël
Yuval Steinitz, minister Strategie Israël

Door onze redacteur

Lege snelwegen, een leeg Museumplein. Straten zonder burgers, maar met politie. Een taupe tapijt en veel, heel veel oranje tulpen. Alles volgens draaiboek. Geen Nederlanders, behalve in de bediening. Alleen de regen is spontaan.

Dat is de indruk van Nederland die de 57 staatshoofden, regeringsleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders zullen krijgen als zij Nederland maandag en dinsdag bezoeken vanwege de Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag. Als ze al een niet geregisseerd straatbeeld zien, dan is het tijdens de rit van en naar hun hotels. Maar ook rond Huis ter Duin in Noordwijk, het Kurhaus in Scheveningen en het Okura Hotel in Amsterdam is alles afgezet.

Het Nederland dat de staatshoofden te zien zullen krijgen is een decor: een schoongeveegde en aangeharkte buitenwereld en de speciaal voor hen ontworpen binnenwereld van het World Forum in Den Haag, waar de NSS plaatsvindt.

Over dat decor is grondig nagedacht. Van de welkomstvlaggen en het filmpje dat gedraaid wordt bij de bagagebanden op Schiphol, tot het cadeautje dat de hoogwaardigheidsbekleders krijgen bij het afscheid.

Alles daartussenin is wat de betrokkenen Holland Branding noemen, vaderlandpromotie, steunend op de vertrouwde pijlers tulpen, wolken en bedrijfsleven. Het interieurbureau dat de opdracht in de wacht sleepte voor de inrichting van het Forum, Fraaiprojecten uit Raamsdonksveer, kreeg als opdracht het thema: „A modern Twist to Dutch Classics” (Holland Branding gaat altijd in het Engels). Dat resulteerde onder meer in een voor de gelegenheid gebouwde ronde vergadertafel (alle delegatiehoofden passen eromheen, doorsnee 22 meter), met afbeeldingen van Delfts blauwe tegels erop. In het hart van die tegels niet alleen klompen, fietsen en grachtenpanden, maar ook de Erasmusbrug, een microscoop, sporter Epke Zonderland en ontwerpers Viktor & Rolf. Gezeten op stoelen van kunstenaar Joep van Lieshout hebben de gedelegeerden uitzicht op het bloemstuk in het midden van de tafel: 30.000 exemplaren van de speciaal gekweekte, oranje NSS-tulp.

Het World Forum is ingericht in wit en hout, de meubels zijn gemaakt door Nederlandse bedrijven. Zo is het taupe tapijt van de firma Desso, en staat in de ‘Leaderslounge’ een bank van ontwerper Marcel Wanders. In de gangen hangen kunstwerken uit de collectie van Buitenlandse Zaken: onder meer een bollenveld, haventaferelen en grazende schapen.

Maandagavond rijden de regeringsleiders naar Huis ten Bosch voor een diner bij de koning. Dinsdag krijgen ze een lunch bereid door kok Jonnie Boer van restaurant De Librije in Zwolle.

Sommige leiders zien iets meer van Nederland. Het Catshuis bijvoorbeeld, waar minister-president Rutte van zondag tot dinsdag vijftien staatshoofden en regeringsleiders ontvangt.

Obama en Xi Jinping zien vanuit hun respectievelijke ‘bubbels’ nog het meest van Nederland. Obama is maandagochtend in Amsterdam, waar hij het Rijksmuseum bezoekt en een ontmoeting heeft met premier Rutte en burgemeester Eberhard van der Laan. Fietsers in de onderdoorgang van het Rijks zal Obama niet zien – maar wel de Nachtwacht en Het Melkmeisje. Het staatsbezoek van Xi Jinping begint morgen. Na zijn bezoek aan het Catshuis reist hij naar een Chinees-Nederlandse handelsbijeenkomst in Noordwijk. Zondag is hij met het koningspaar in de Keukenhof. Op Xi’s verzoek zal de Universiteit Wageningen daar een korte presentatie geven over opbrengstverhoging in de landbouw: twee bestuurders van de universiteit vertellen Xi over ledverlichting in kassen, melkrobots en de bereiding van veevoer.

Of regeringsleiders nog op eigen gelegenheid in Nederland verpozen is onbekend. Wel geeft de Filippijnse vicepremier woensdag een lezing in Amsterdam. En de Japanse premier Abe gaat dit weekend naar het Anne Frankhuis.