Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Religie

Korte docu over Arnoud van Doorn: van Wilders naar Mohammed

Het Haagse gemeenteraadslid Arnoud van Doorn deed afgelopen week mee aan de gemeenteraadsverkiezingen als lijsttrekker van zijn eigen Islamitische Partij voor de Eenheid (PvdE). Van Doorn is teven oud-PVV’er. Een opmerkelijke lijsttrekker die Vice toestemming gaf om hem tijdens zijn campagne te volgen.

Van Doorn is een omstreden politicus en burger omdat hij de PVV verliet nadat hij onzorgvuldig met de pinpas van de partij was omgegaan, daarnaast wordt hij beschuldigd van het verkopen van wiet aan minderjarigen. Hij staat verder terecht voor het lekken van documenten en voor verboden wapenbezit. In zijn hoedanigheid als PVV’er was hij betrokken bij de maak van anti-islamfilm Fitna, nu leidt hij een islamitische partij.

Vice vraagt hem wat deze geschiedenis voor zijn campagne betekent, hoe hij zijn campagne aanpakt en hoe hij tegen de media aankijkt. Zijn missie:

“Den Haag gaat groen-wit zien. Groen van de islam, wit van de vrede. We gaan met mensen praten en ze bewust maken en oproepen: kom voor jezelf op.”

‘Straks zijn we alles kwijt’

Daarnaast zien we hoe mensen op zijn partij reageren. Soms heel agressief, soms heel begripvol. Tot slot volgt Vice hem tijdens de verkiezingsavond, waar hij de angst uit om alles kwijt te raken. De uitslag: de partij houdt een zetel in Den Haag, en heeft landelijke ambities, zo meldt Van Doorn op Twitter:

Twitter avatar ArnoudvDoorn Arnoud van Doorn Meer dan 10.000 mensen hebben gestemd op #PvdE. Alleen al in Den Haag en Amsterdam! De 75.000 landelijk voor een Kamerzetels is dus haalbaar

Daarnaast roept hij vandaag mensen op om afstand te nemen van zijn oude partij, de PVV, na de ontwikkelingen van afgelopen week:

Twitter avatar ArnoudvDoorn Arnoud van Doorn Ik ben nooit rancuneus geweest naar de PVV en heb me altijd afzijdig gehouden maar nu roep ik toch echt mensen op om er afstand van te nemen

Bekijk hier de reportage die Vice maakte: