kort

Afghaanse agent bij het hotel. Foto AFP

Kabul //

Aanval op vijfsterren- hotel in Afghanistan

In een luxehotel in Kabul is gisteren een schietpartij geweest tussen veiligheidstroepen en gewapende mannen die het hotel waren binnengedrongen. Drie van de vier aanvallers zijn hierbij doodgeschoten. Geen van de hotelgasten, veelal buitenlandse journalisten en diplomaten, raakten gewond. Het hotel staat bekend als een van de best bewaakte gebouwen van de stad. De verantwoordelijkheid voor de actie is nog niet opgeëist, maar de verdenking gaat uit naar de Talibaan.

Luchtmacht //

Suriname doet de hele – kapotte – vloot weg

De luchtmacht van Suriname heeft besloten zijn volledige vloot vliegtuigen – zes in totaal – van de hand te doen. De toestellen zijn al meer dan tien jaar defect en hebben praktisch nooit gevlogen. Om toch te kunnen vliegen doet het Surinaamse leger een beroep op vliegtuigen en helikopters van lokale chartermaatschappijen. Dat kost handenvol geld.

Virtueel betalen //

Den Haag opent ‘Bitcoin Boulevard’

In Den Haag hebben tien ondernemers sinds gisteren bitcoins als betaalmiddel geaccepteerd. Ze noemen zichzelf de ‘Bitcoin Boulevard’. De organisatie is opgezet door horecaondernemers en enkele bitcoin-enthousiastelingen. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwt voor het gebruik van virtuele munten zoals de bitcoin. Volgens DNB fluctueert de waarde ervan sterk en is er geen toezicht op.

Slapende bewaker //

16-jarige beklimt Freedom Tower

Een Amerikaanse tiener heeft het afgelopen weekend in New York voor de lol ingebroken in de nog gesloten Freedom Tower waar voorheen het World Trade Center stond. Voor de beveiliging van het gebouw is het incident een blamage. Er zijn berichten dat de bewaker lag te slapen. Hij is inmiddels ontslagen, meldt een woordvoerder van het gebouw.

    • Novum
    • NRC