kort

Turkije //

Vier doden bij aanval op controlepost

Drie gewapende mannen hebben in Turkije op militairen en politieagenten geschoten bij een controlepost. Drie leden van de veiligheidstroepen kwamen om het leven en vijf raakten gewond. De daders reden in een gestolen vrachtauto, waarvan de oorspronkelijke chauffeur ook werd doodgeschoten. Volgens de Turkse premier Erdogan was het een terreuraanslag.

Kees van Dongen //

Nederlands instituut verwerft kunstschat

Het Nederlands instituut voor Kunstgeschiedenis (RKD) heeft een tot nu toe onbekend archief van de Nederlandse schilder Kees van Dongen gekocht. Van de schilder werd vorig jaar in een woonhuis een ware kunstschat aan foto’s en brieven gevonden en te koop aangeboden bij het Parijse veilinghuis Ader-Nordmann. Het is de bedoeling dat de delen van het archief op de website van het RKD worden gezet.

Homohater //

Dominee Fred Phelps in de VS overleden

De homohatende Amerikaanse dominee Fred Phelps (84) is gisteren overleden. Phelps was de oprichter van de Westboro Baptist Church, die voornamelijk uit familieleden bestond. De kerk kwam in het nieuws door bij begrafenissen van gesneuvelde Amerikaanse militairen te demonstreren, met het betoog dat hun dood de straf van God was voor het accepteren van homoseksualiteit.

Moeilijke vragen //

Belastingtelefoon weet het vaak niet

Belasting. Het kan nogal ingewikkeld zijn en daarvoor is de Belastingtelefoon: om moeilijke vragen van burgers te beantwoorden. Maar op ingewikkelde vragen weten medewerkers te vaak het antwoord zelf ook niet. Dat schrijft staatssecretaris Wiebes van Financiën (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer. De Belastingdienst liet onderzoeksbureau Ipsos ‘mystery calls’ uitvoeren naar de Belastingtelefoon. 46 procent van de belletjes werd slecht beantwoord.

    • NRC
    • Ap