Kom op jongens, Dat kan nog Hollandser!

Maandag begint de Nuclear Security Summit in Den Haag // De regeringsleiders krijgen een aangeharkt Nederland gepresenteerd, inclusief tulpen en molens // ‘Holland branding’ heet dat

Een taupe tapijt en veel, heel veel oranje tulpen. Dat is alles wat de staatshoofden op de nucleaire top van Nederland zullen meekrijgen.
Een taupe tapijt en veel, heel veel oranje tulpen. Dat is alles wat de staatshoofden op de nucleaire top van Nederland zullen meekrijgen. Foto ANP

Een lege snelweg en een leeg Museumplein. Straten zonder burgers, maar met politie. Een taupe tapijt en veel, heel veel oranje tulpen. Alles volgens draaiboek. Geen Nederlanders, behalve in de bediening. Het enige spontane is regen.

Dat is de indruk van Nederland die de 53 staatshoofden en regeringsleiders en andere hoogwaardigheidsbekleders zullen meekrijgen als zij Nederland maandag en dinsdag bezoeken vanwege de Nuclear Security Summit (NSS) in Den Haag. Als ze al een gewoon straatbeeld zien, dan is het tijdens hun autorit van en naar hun hotels. Maar ook rond Huis ter Duin in Noordwijk, het Kurhaus in Scheveningen en het Okura Hotel in Amsterdam is alles afgezet.

Het Nederland dat de staatshoofden meekrijgen is een decor: een schoongeveegde en aangeharkte buitenwereld en de speciaal voor hen ontworpen binnenwereld van het World Forum in Den Haag, waar de NSS plaatsvindt.

Over hoe dat decor eruitziet is grondig nagedacht. Van de welkomstvlaggen en het filmpje dat gedraaid wordt bij de bagagebanden op Schiphol, tot het cadeautje dat de hoogwaardigheidsbekleders meekrijgen bij het afscheid.

Alles daartussenin is wat de betrokkenen Holland branding noemen, vaderlandpromotie, steunend op de vertrouwde pijlers: tulpen, wolken en bedrijfsleven. Het interieurbureau dat de opdracht in de wacht sleepte voor de inrichting van het Forum, Fraaiprojecten uit Raamsdonksveer, kreeg als opdracht het thema: „A modern Twist to Dutch Classics” (Holland branding gaat altijd in het Engels). Dat resulteerde onder meer in een voor de gelegenheid gebouwde ronde vergadertafel (alle delegatiehoofden passen eromheen, doorsnee 22 meter), met afbeeldingen van Delfts blauwe tegels erop. In het hart van die tegels niet alleen klompen en molens, fietsen en grachtenpanden, maar ook sporters Johan Cruijff en Epke Zonderland en ontwerpers Viktor & Rolf. In het midden het logo van de top, versierd met 30.000 stuks van een speciaal gekweekt NSS-tulpenras.

Bollenvelden en schapen

Het World Forum is ingericht in wit en hout, alle meubels zijn gemaakt door Nederlandse bedrijven. Zo is het taupe tapijt van de firma Desso en staat in de ‘Leaderslounge’ een bank van ontwerper Marcel Wanders. In de gangen lopen de conferentiegangers langs kunstwerken uit de collectie van Buitenlandse Zaken: onder meer een bollenveld, haventaferelen en grazende schapen.

Op maandagavond rijden de regeringsleiders naar Huis ten Bosch voor een receptie en een diner bij de koning. Op dinsdag krijgen ze een lunch bereid door kok Jonnie Boer van restaurant de Librije in Zwolle.

Sommige leiders zien iets meer van Nederland. In het Catshuis ontvangt premier Rutte van zondag tot dinsdag vijftien staatshoofden en regeringsleiders, onder meer van Nigeria, Georgië, Canada, Korea, en Armenië. Ook spreekt hij de koning van Jordanië, de nieuwe minister-president van Oekraïne en VN-chef Ban Ki-moon.

Obama en Xi Jinping zien vanuit hun respectievelijke ‘bubbels’ nog het meest van Nederland. Obama is maandagochtend in Amsterdam, waar hij het Rijksmuseum bezoekt en een ontmoeting heeft met premier Rutte en burgemeester Eberhard van der Laan. Fietsers in de onderdoorgang van het Rijks zal hij niet zien – maar wel de Nachtwacht en Het melkmeisje. Het staatsbezoek van Xi Jinping begint zaterdag. Na zijn bezoek aan het Catshuis reist hij naar de Chinees-Nederlandse handelsbijeenkomst in Noordwijk. Op zondag is hij met het koningspaar in de Keukenhof. Op Xi’s verzoek zal de Universiteit Wageningen daar een korte presentatie geven over opbrengstverhoging in de landbouw: twee bestuurders van de universiteit vertellen Xi over het coaten van zaden, ledverlichting in kassen en melkrobots.

Of regeringsleiders nog op eigen gelegenheid in Nederland verpozen is onbekend. Wel geeft de Filippijnse vicepremier woensdag een lezing over migratie in Amsterdam. En premier Abe van Japan gaat dit weekend naar het Anne Frankhuis.

    • Maartje Somers