Kabinet neemt afstand van optreden Wilders

Vice-premier Asscher tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad.
Vice-premier Asscher tijdens de persconferentie na afloop van de ministerraad. Foto ANP / Martijn Beekman

Het kabinet heeft afstand genomen van het optreden van Geert Wilders. Vice-premier Asscher, die vanmiddag het woord nam in plaats van premier Rutte na afloop van de ministerraad, noemde de uitspraken van Wilders over Marokkanen ‘een triest hoofdstuk in de politieke geschiedenis’.

Asscher haalde vanmiddag hard uit naar de PVV-leider vanwege diens omstreden uitspraken over ‘minder Marokkanen’ tijdens een verkiezingsbijeenkomst, en deed dat namens het kabinet. Hij sprak van een ‘ondubbelzinnige boodschap’ die hij namens al zijn collega’s uitdraagt.

Rutte: VVD werkt niet meer samen met PVV

Rutte zei vannacht al dat Wilders een grens is overgegaan met zijn optreden. De VVD wil niet langer samenwerken met de PVV zolang Wilders deze standpunten handhaaft, zo zei Rutte in Brussel na afloop van een Europese top:

“De VVD sluit nooit partijen uit, ook de PVV niet, maar het moge duidelijk zijn dat zolang deze standpunten de standpunten van de PVV zijn, die samenwerking niet mogelijk is.”

‘Geert Wilders verspreidt gif in de samenleving’

Asscher vanmiddag over de uitspraken van Wilders:

“Met het uitlokken van zijn aanhang om ‘minder, minder’ te scanderen wordt willens en wetens een groep Nederlanders weggezet en tegen elkaar opgezet.”

Asscher herhaalde daarna dat hij het optreden van Wilders ‘walgelijk’ vindt en dat de PVV-leider gif verspreidt in de samenleving door zijn achterban op te hitsen tegen Marokkanen. De vicepremier waarschuwde ervoor dat wat Wilders doet niet tot gewenning mag leiden.

De vice-premier benadrukt dat er met verbijstering naar de gebeurtenissen is gekeken, in Nederland en in het buitenland, en dat mensen zich gekwetst voelen en aangifte hebben gedaan. Asscher zegt wel dat het verder een juridische kwestie is, waar het kabinet geen rol in heeft.

Joram van Klaveren en Roland van Vliet stappen uit PVV-fractie

Wilders liet woensdagavond zijn aanhangers scanderen dat ze minder Marokkanen willen. “Nou. Dan gaan we dat regelen”, voegde de PVV-leider toe. PVV-Kamerlid Roland van Vliet stapte naar aanleiding van dit optreden van Wilders uit de fractie, ook Joram van Klaveren nam dit besluit vandaag.

‘De kans dat Wilders ooit nog bestuurt is nihil’

‘Niemand weet wat Wilders wil’ kopt de analyse van politiek redacteur Derk Stokmans vanmiddag in NRC Handelsblad(€), waarin hij beredeneert dat de kans dat Geert Wilders ooit nog zal besturen nihil is:

“Wat Wilders wil, wordt met elke provocatie waarmee hij zich verder het isolement in drijft moeilijker te verklaren. Stemmen wint hij er niet mee, althans niet in 2012 of deze week. Partijen die hem al afwezen, doen dat steeds feller.

GroenLinks-leider Bram van Ojik wil een debat om een gesloten front tegen de PVV te vormen. En de kans dat Wilders ooit nog bestuurt, is nihil, nu ook premier Mark Rutte zich categorisch tegen hem keert.”

aangiften tegen Wilders blijven binnenkomen

De aangiften tegen Geert Wilders blijven binnenkomen. Het Openbaar Ministerie in Den Haag kan volgens persbureau Novum geen overzicht geven van het aantal aangiften dat tegen de PVV-leider is gedaan. De teller stond gistermiddag op ruim honderd.

Lees ook: Buitenland over Wilders: ‘Goebbels’ en ‘a country once famed for its tolerance’