Ingevroren sperma in de veiling

Rabobank veilt de paardenstal van Ger Visser in de hoop nog iets terug te krijgen van deze failliete klant.

Ruiter Gerco Schröder op een van de paarden van Stal Eurocommerce. Bijna zeventig paarden verdwenen er de laatste jaren. Foto Getty

Projectontwikkelaar Ger Visser dacht het in december 2011 goed geregeld te hebben. Met zo’n typisch handigheidje, waar de ontwikkelaar met zijn bedrijf Eurocommerce al jaren bekend om stond. Hij verkocht die maand zijn Stal Eurocommerce aan zijn zoon, de befaamde paardenstal die hij opbouwde met de miljoenen die hij in het vastgoed verdiend had. De stal is bekend vanwege de toppaarden die er al jaren gefokt worden en waarmee Nederlandse ruiters internationaal prijzen pakken. Het is een bedrijf dat tientallen miljoenen waard is. Toch hoefde Ger junior er slechts 7 miljoen euro voor te betalen. En het mooiste was dat hij zelfs dat bedrag nooit hoefde over te maken.

Want tegelijk met de verkoop, sloot Visser met zijn bedrijf een sponsorovereenkomst met de paardenstal die hij van de hand doet. Hij belooft de stal nog zeven jaar te sponsoren, voor in totaal 7 miljoen euro, precies het bedrag dat hij nog van zijn zoon kreeg. Konden ze dat mooi tegen elkaar wegstrepen. Zo werd Ger Visser junior voor niks eigenaar van de paardenstal.

Nu, 2,5 jaar later, is de opzet van Visser met zijn paardenstal toch mislukt. Gestruikeld en afgemaakt. Het vastgoedbedrijf van Visser ging in de zomer van 2011 failliet, net nadat een aantal banken aangifte tegen hem hadden gedaan wegens oplichting en valsheid in geschrifte.

Daarna bleef er van het imperium van Ger Visser niets meer over. De curatoren van zijn failliete bedrijf lieten de rechter een aantal van zijn handigheidjes terugdraaien. Visser had volgens hen paulianeus gehandeld; in het zicht van een faillissement bezittingen weggesluisd. Zo ging de verkoop van Hotel Restaurant De Roskam in het Gelderse Gorssel niet door. Het eeuwenoude etablissement was de uitvalbasis van de familie Visser. Hier ontving Visser jarenlang bezoek en voerde hij zakelijke besprekingen. Net als de paardenstal deed hij De Roskam in 2011 van de hand. Hij verkocht het voor 1 euro aan zijn dochter. Die verkoop werd door de rechter ongedaan gemaakt, net als die van de paardenstal. De Roskam en de paardenstal kwamen zo weer terecht in de boedel van Eurocommerce. En in november 2012 werd Visser ook persoonlijk failliet verklaard.

De Rabobank maakte gisteren met de curatoren van het failliete bedrijf van Ger Visser bekend dat de stal Eurocommerce op 7 april geveild gaat worden. Zo hoopt de Rabobank nog iets van de honderden miljoenen terug te zien die ze aan het bedrijf van Visser hadden uitgeleend. De Rabobank was jarenlang de grootste financier van Visser. Hij was een populaire klant, die met gemak tientallen miljoenen meekreeg. Tot de economie instortte, Visser geen huurders meer vond, zijn kantoren niet meer kwijtraakte en zijn schulden niet kon aflossen.

De Rabobank is met de grootste schuldeiser met een bedrag van bijna 300 miljoen euro. ABN Amro heeft een vordering van circa 141 miljoen euro en ING en SNS Reaal krijgen nog zo’n 100 miljoen euro.

Eerder ging al de collectie zeldzame Ferrari’s van de projectontwikkelaar in de verkoop. Nu kan iedereen, met een redelijke portemonnee, bieden op bijvoorbeeld springpaard London, waarop ruiter Gerco Schröder in 2012 nog zilver bij elkaar sprong op de Olympische Spelen in Londen. Wie liever in de toekomst een toppaard heeft, kan bieden op sperma dat in de veiling gaat. Ook paardentrailers en andere benodigdheden om een stal te runnen gaat onder de hamer.

Misschien dat Ger Visser voelde aankomen dat ook zijn befaamde paardenstal uiteindelijk niet uit de handen van zijn schuldeisers zou blijven, ondanks de ‘verkoop’ aan zijn zoon. Uit het persbericht dat de Rabobank verstuurde over de aanstaande veiling blijkt dat sinds Visser junior de stal overnam nogal wat paarden uit de stal verdwenen zijn. In totaal bestond de stal uit ongeveer honderd paarden. Daarvan zijn er volgens de Rabobank zeventig verdwenen. Alleen de dertig paarden waarop de Rabobank beslag had gelegd zijn nog aanwezig. „Nog niet precies duidelijk is wat er met de andere paarden is gebeurd.”

Ger Visser was niet bereikbaar voor commentaar.

    • Tom Kreling