Minder te dikke kinderen

Het aantal te dikke kinderen in Den Haag neemt af, maar er zijn grote etnische verschillen. Dat schrijven onderzoekers onder leiding van jeugdarts Jeroen de Wilde van GGD Haaglanden in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Van 1999 tot 2011 nam het aantal Nederlandse kinderen met overgewicht af van 13 naar 11 procent. Bij Marokkaanse en Surinaams-Hindoestaanse kinderen bleef het percentage overgewicht stabiel. Bij Turkse kinderen nam het toe van 25 naar 33 procent, die stijging vlakte in de laatste jaren af. De Wilde denkt dat de afname in Den Haag de situatie in andere grote steden representeert.

Bij de grote verschillen in overgewicht tussen diverse etnische groepen speelt onder meer cultuur een rol, zegt hij. „Onder Turken geldt een vollere baby bijvoorbeeld als gezonder. In een groepscultuur wordt altijd wat meer gekookt dan nodig, want er kan bezoek komen.

„Kliekjes worden meestal niet ingevroren zoals Nederlanders doen, maar diezelfde avond nog opgegeten.”