‘Ik heb haar nooit verdacht. Susan leek zo onschuldig’

Wie is de Mol? trok gisteren een nieuw kijkcijferrecord. Finalist Freek Bartels over mollenjacht.

Freek BartelsFoto Falco Hassink

Aanzwellende muziek. De stem van presentator Art Rooijakkers: „Wie wordt de winnaar? Wie is de Mol?” Een beetje bedeesd stapt ze op het strand naar voren. Rode bloem in de haren, gekleed in een vrolijke zomerjurk. Susan Visser haalt diep adem. „Ik ben de Mol.”

De ontknoping van het veertiende seizoen van Wie is de Mol? werd gisterenavond door ruim 3,1 miljoen mensen gezien, een nieuw kijkcijferrecord.

Iedereen kon zien hoe Susan Visser als de Mol werd ontmaskerd door KRO-presentatrice Sofie van den Enk, die uiteindelijk de prijzenpot van 16.700 euro mee naar huis kreeg. De andere finalist, musicalacteur en zanger Freek Bartels (27), was de verliezer. Compleet bevroren stond hij langs het water. Tot een minuut eerder wist hij het zeker: Sofie was de Mol.

Was je teleurgesteld?

„Ik was vooral verlamd van verbazing. Het was zo’n idiote situatie. Later dacht ik alleen maar: wat heb jij ons geflikt? Toen kwam het moment van ontlading.”

Heb je Susan ooit verdacht?

„Nooit. Vanaf dag één vertrouwde ik haar, want ze leek zo’n onschuldige kandidaat. Ook buiten de uitzendingen hadden we het heel gezellig. Uiteindelijk zaten alleen Tygo Gernandt en Sofie op Susan, geloof ik. Dat is het bizarre. Je wordt gewoon verliefd op die vrouw, dus ik sloot haar uit. In de serie zei ik al: als zij het is, moet ze een Oscar krijgen. Dat vind ik nog steeds. Het is heel knap dat ze het zo lang heeft stilgehouden.”

Maar als je dacht dat Sofie de Mol was, hoe kwam je dan in de finale?

„Ik ben vaak door het oog van de naald gekropen. Susan zat regelmatig met Sofie in een team, en ze hebben veel gemeen. Ze zijn allebei vrouwen met dezelfde gezinssituatie. Ik geloof dat ze zelfs hetzelfde huisdier hebben. Daardoor had ik telkens veel testvragen goed en kwam ik weer een aflevering verder. Tot mijn eigen verbazing, dat wel. Voor we begonnen, dacht ik: ik lig er vast als eerste uit.”

Hoe zit het met jouw Mollenacties?

„Die waren er niet veel. Ik wilde mezelf niet echt verdacht maken; daar ben ik ook veel te schijterig voor. Het spel was op zichzelf al zwaar genoeg. Toen ik op Twitter en op de website zag dat kijkers me verdachten, heb ik heel hard gelachen. Ik was gewoon enthousiast en fanatiek in het spel, meer niet. Mijn vrienden en familie zagen dat wel, alleen mijn moeder twijfelde. Die wist natuurlijk ook van niets.”

    • Sterre van der Hee