Duels van 4 x 15 minuten

Geen sport zo vooruitstrevend als hockey. Maar niet elke wijziging wordt even hartelijk begroet. Gisteren bepaalde wereldhockeyfederatie FIH dat internationale duels vanaf september niet meer twee helften van 35 minuten zullen duren, maar vier kwarten van 15 minuten. Daarmee wordt „de snelheid en de intensiteit” van het spel verbeterd, stelt de FIH. De pauze halverwege blijft tien minuten. Na het eerste en het derde kwart komen er pauzes van twee minuten bij. Ook wordt de klok veertig seconden stopgezet bij strafcorners en doelpunten.

„Geen voorstander. Te veel oponthoud”, twitterde oud-international Floris Jan Bovelander. Ook Marc Lammers, bondscoach van België, is er niet blij mee. „Hockey wordt juist aantrekkelijker als spelers moe worden. Dan maken ze fouten en ontstaan er mooie aanvallen. Dat verandert als ze minder lang spelen en tussendoor kunnen uitrusten. Dan wordt hockey een soort schaken. We willen spektakel. Maar hiermee beloon je spelers die minder fit zijn. Het wordt saaier. Kennelijk kan straks ook het dikkerdje meekomen.”

De Nederlandse hockeybond (KNHB) overlegt binnenkort met de FIH en neemt daarna een besluit over het format in Nederland.