Het is nu wel moeilijk om te blijven relativeren

„Ik vond de selfie-actie BornHere wel een sympathieke reactie op de discussie rond Wilders. Deze actie benadrukt de binding van Marokkanen met Nederland. Maar het kan ook bijdragen aan de bewustwording van niet-Marokkanen: om zo stil te staan bij de negatieve beeldvorming rond Marokkanen die er soms is in de media.

„De twitteractie was ludiek bedoeld, niet boos. Toch is het moeilijk om erboven te blijven staan. Het is wel haat waarmee je geconfronteerd wordt. Normaal houd ik me amper bezig met Wilders. Maar ik vind zijn uitspraak over minder Marokkanen gewoon eng. Dan is het wel moeilijk om te blijven relativeren.

„Tot voor kort kleedde hij zijn boodschap nog voorzichtig aan. Nu benoemt hij het heel direct. Ik denk dat hij dat bewust doet. Dat hij doelbewust bezig is een vijandig klimaat te creëren tegen buitenlanders. Nu zijn het alleen nog de Marokkanen. Maar wat is de volgende stap? Zijn Bulgaren en Antillianen straks ook aan de beurt?

„Mijn vader zegt regelmatig dat ik mijn verlopen Marokkaanse paspoort moet verlengen. Als ik vraag waarom zegt hij altijd: ‘Voor het geval dat. Je weet maar nooit.’ Eerst snapte ik dat niet. Ik heb toch al een reisdocument; aan mijn Nederlandse paspoort heb ik genoeg. Maar nu snap ik wat hij bedoelt: voor het geval we in Nederland niet meer welkom zijn. En dus overweeg ik mijn Marokkaanse paspoort te verlengen. Dat vind ik erg.”

Fatima Boutoutouh (33), social media marketeer uit Eindhoven.