‘Geert is gek joh, ik heb schijt aan hem’

Wat vinden PVV-stemmers van het ‘minder Marokkanen’ van Geert Wilders? „Minder Marokkanen en de grenzen dicht. Mag hij toch zeggen?”

De Haagse wijk Transvaal en de Schilderswijk, gisteren, de dag na de uitspraak van PVV-leider Geert Wilders. De foto rechtsboven is Duindorp (van links naar rechts: Yvonne, José en Carla).
De Haagse wijk Transvaal en de Schilderswijk, gisteren, de dag na de uitspraak van PVV-leider Geert Wilders. De foto rechtsboven is Duindorp (van links naar rechts: Yvonne, José en Carla). Foto’s Floren van Olden, Maarten Hartman

Nee, Yvonne had nog niet meegekregen wat Geert Wilders woensdagavond gezegd had. Ze zit samen met José en Carla op een bankje in de zonovergoten speeltuin bij wijkcentrum Het Trefpunt in Duindorp, een Haagse wijk waar de PVV veel stemmen trekt – ook die van Yvonne. Ze noemt haar achternaam niet.

José heeft het wel gezien. Ze legt uit hoe PVV’ers op Wilders’ verkiezingsavond naar de partijleider scanderen dat ze „minder, minder, minder” Marokkanen willen, waarop hij zegt: „Nou, dan gaan we dat regelen.”

„Dat was een foutje van hem”, zegt José. Yvonne: „Hij had niet alleen de Marokkanen moeten noemen, maar de buitenlanders.” En de toon was te fel, zegt José.

Met de strekking van wat Wilders zei, is niets mis, vinden de vrouwen. Ze stemmen vooral op Wilders uit onvrede. En ze zouden het de volgende keer weer doen. „Voor ons is er steeds minder, en voor buitenlanders steeds meer”, zegt Yvonne. José: „Je kunt nooit eens lekker uit je dak gaan met de boodschappen, het ziekenfonds rijst de pan uit. Hij kan dat natuurlijk ook niet allemaal waarmaken, maar...” „Hij zegt het tenminste”, vult Yvonne aan.

Ook in de Haagse Transvaalbuurt, waar veel mensen van Turkse en Surinaamse afkomst wonen, is het druk op straat. In Wijkpark Transvaal zitten een paar oudere mannen op een bankje in de zon, kinderen spelen rond het klimrek.

Hoewel de Marokkaanse Mohammed Koukkouh (43) vindt dat de PVV-leider nu wel heel veel Marokkanenhaat laat zien, trekt hij zich weinig aan van Wilders’ uitspraak. „Hij is gek, joh. Ik heb schijt aan hem.”

Het ‘minder, minder, minder’ maakt de Marokkaanse ondernemer van islamitische slagerij Atlas niet bang. „Blaffende honden bijten niet.” Rustig blijven is de beste manier denkt hij. Laat die man maar praten, zeggen meer mensen hier. Ze nemen hem niet serieus. „Doe Wilders de groeten”, roept de islamitische slager.

De 34-jarige Saloua vindt het wel gek dat het lijkt alsof Geert Wilders onschendbaar is. Alsof geen enkele uitspraak van hem consequenties lijkt te hebben. Ze zit met haar Marokkaanse vriendinnen Gulun (22) en Yasmine (22) tegen het hek van een speeltuintje in de Schilderswijk, waar het zoontje van Gulun vrolijk speelt. Saloua: „Ik snap dat niet, hij zet aan tot haat en racisme.”

Toch wil Gulun het ook wel relativeren. „Schrijf maar op dat ik van Wilders hou. Hij is een beetje als Pim Fortuyn. Maatschappelijke issues die onder de oppervlakte leven, maakt hij bespreekbaar.”

Haar vriendin Yasmine is het daar niet mee eens. „Kijk nou hoe hij eruitziet, hij lijkt op een gele suikerspin’’, lacht ze. Boos of verontwaardigd zijn ook zij niet.

En zo is het ook in Duindorp. Hoewel er in een groepje hangjongeren op het Tesselseplein wisselend over gedacht wordt. Een autochtone Duindorper met korte stekeltjes zegt dat je die uitspraken niet zo serieus moet nemen. Inderdaad, soms doet Wilders iets te extreme uitspraken. „Als hij dit soort dingen niet zegt, kan hij veel verder komen.” Maar, mág Wilders dan zomaar alles zeggen? Dat nou ook weer niet, zegt de jongen. „Als hij dit nog drie keer doet, moet ik nog wel even nadenken.”

Een vriend van hem, Vito, is milder. „Hij krijgt toch niet genoeg stemmen om gekke dingen te doen.” En intussen is de PVV wel de enige partij die zegt wat zij denken. Want het is wel waar wat Wilders zegt, zegt de jongen met het groene shirt. „Er is meer criminaliteit onder Marokkanen.”

In de Haagse Schilderswijk, waar veel mensen van Turkse en Marokkaanse afkomst wonen, woont PVV-stemmer Rinus van Kralingen (61). Hij heeft geen spijt van zijn stem. Wilders had heus geen kwade bedoeling met zijn uitspraken. „Gewoon minder Marokkanen en de grenzen dicht, dat mag hij toch zeggen?”

Opvallend is dat ook veel allochtone bewoners van de Haagse wijken Wilders’ andere standpunten zo gek niet vinden. „Haal dat stukje islam eruit en ik stem op Wilders’’, zegt Saloua (34). „Maar door hem worden we nu allemaal raar aangekeken. Door Wilders ben ik mijn hoofddoek weer gaan dragen. Ze kijken toch wel.”

Aydin (53) zit met drie vrienden op een bankje in de zon. „Als Wilders dit soort dingen zegt, gaat het de slechte kant op. Maar de PVV is niet de grootste geworden in Den Haag, dus alles is onder controle.” Zijn vrienden, voor wie hij tolkt, knikken instemmend.