Sarkozy vergelijkt afluisteren met Stasi, Hollande boos

Dat ex-president Sarkozy het afluisteren vergelijkt met „de activiteiten van de Stasi” in de DDR is „onverdraaglijk”. Dat zei opvolger Hollande nadat Sarkozy in Le Figaro zijn hart luchtte over de juridische affaires die volgens hem „heilig principes van onze republiek” schenden.

Onder de kop ‘Wat ik de Fransen wil vertellen’ hekelt Sarkozy de jacht. Hij wordt onderzocht in corruptieaffaires en zaken waarin hij misbruik gemaakt zou hebben van zijn positie. Er werd al vier keer huiszoeking gedaan.

Via internet lekten delen uit van gesprekken tussen Sarkozy en zijn advocaat. Daaruit bleek dat de twee een informant hebben die hen op de hoogte stelt van vertrouwelijke ontwikkelingen in de zaak rond misbruik van de bejaarde miljardair Bettencourt om campagnegeld los te weken.

Sarkozy’s twee telefoons, één geregistreerd onder valse naam, werden afgeluisterd tijdens de campagne in 2007. Daaraan zou de Libische leider Gaddafi miljoenen hebben bijgedragen. „Men begint me af te luisteren in september 2013 voor veronderstelde corrupte feiten die gepleegd zouden zijn in 2007!” schrijft Sarkozy. Hij vergelijkt het met de DDR-film Das Leben der Anderen. „Dit gaat niet om gekonkel van een dictator in een wereld die tegenover zijn tegenstanders staat. Dit gaat om Frankrijk.”