Tien man van FC Basel zijn te sterk voor Salzburg

Tien man van FC Basel hebben gisteren Red Bull Salzburg uit de Europa League gestoten. Het Oostenrijkse team leek in de vorige ronde tegen Ajax nog onverslaanbaar. Na de 0-0 in Zwitserland verloren de elf man van Salzburg in eigen stadion met 2-1 van Basel.

De opgave voor Basel leek steeds moeilijker te worden. Na negen minuten werd verdediger Marek Suchy met rood uit het veld gestuurd. En Jonathan Soriano zette Salzburg in de 22ste minuut op 1-0. De supporters van Basel reageerden hun frustraties af door de assistent-scheidsrechter met voorwerpen te bekogelen, waarna de wedstrijd ruim een kwartier werd stilgelegd.

Toch kwam Basel terug. Zwak verdedigen bij corners stelden Marco Streller en Gaston Sauro in staat om te scoren. Door een tweede gele kaart voor Alan beëindigde ook de aanstaande kampioen van Oostenrijk de wedstrijd met tien man.

Juventus kan de finale op 14 mei in eigen stadion nog altijd halen. De Italiaanse kampioen boekte een 1-0 uitzege op Fiorentina en voegde zich zo bij de laatste acht. De eerste wedstrijd was vorige week in Turijn in 1-1 geëindigd. Fiorentina zou thuis genoeg hebben aan een doelpuntloos gelijkspel. Een rode kaart voor Gonzalo Rodriguez twintig minuten voor tijd veranderde echter de zaak. Twee minuten later maakte Andrea Pirlo het enige doelpunt van de wedstrijd, uit een vrije trap.

Tottenham Hotspur werd ondanks twee doelpunten van Nacer Chadli uitgeschakeld door Benfica. De oud-speler van FC Twente zette de Engelse club in Lissabon op een 2-1 voorsprong, maar vlak voor tijd maakte Lima uit een penalty gelijk. De wedstrijd op White Hart Lane had Benfica vorige week met 3-1 gewonnen.

FC Porto stond lange tijd bij Napoli onder druk, maar slaagde er toch in de volgende ronde te halen. Een 2-2 gelijkspel in Napels was voldoende gezien de thuiszege (1-0) een week eerder. Ricardo Quaresma en Nabil Ghilas scoorden voor Porto; Goran Pandev en Duvan Zapata deden dat namens Napoli. (NRC, Novum)