EU wil minder afhankelijk zijn van Russisch gas

Minister-president Rutte neemt op 8 november 2011, samen met bondskanselier Merkel van Duitsland, president Medvedev van Rusland, premier Fillon van Frankrijk en EU-commissaris Oettinger van Energie, de eerste van de twee Nord Stream gasleidingen in gebruik. De Nord Stream gasleiding transporteert aardgas uit Rusland naar Europa.
Minister-president Rutte neemt op 8 november 2011, samen met bondskanselier Merkel van Duitsland, president Medvedev van Rusland, premier Fillon van Frankrijk en EU-commissaris Oettinger van Energie, de eerste van de twee Nord Stream gasleidingen in gebruik. De Nord Stream gasleiding transporteert aardgas uit Rusland naar Europa. Foto ANP / Jerry Lampen

De Europese Unie wil haar afhankelijkheid van Russische energie beperken. De regeringsleiders van de 28 lidstaten hebben de Europese Commissie vandaag op de EU-top in Brussel gevraagd maatregelen voor te bereiden om de energie-afhankelijkheid terug te dringen.

“We zijn nu nog zeer afhankelijk van anderen, dat onderstreept ook de huidige situatie met Rusland en Oekraïne”, zei premier Rutte tegenover persbureau Novum. Hij verwees hiermee naar het grote aandeel Russisch gas dat de EU verbruikt. Bijna een kwart van al het gas dat de EU consumeert komt uit Rusland.

Gezamenlijke energiemarkt

De regeringsleiders willen onder meer betere verbindingen tussen de nationale netwerken. Landen met tekorten zouden energie moeten kunnen afnemen van andere lidstaten. Sommige EU-leiders denken ook aan andere energiebronnen, zoals schaliegas of energie-invoer uit de Verenigde Staten. Ook moet er een gezamenlijke Europese energiemarkt komen.

Duitsland is de grootste afnemer van Russisch gas. Sommige Oost-Europese lidstaten zijn voor meer dan 90 procent afhankelijk zijn van Russisch gas.

Baas Oekraïens energiebedrijf aangehouden

Een deel van het Russische gas komt via Oekraïne naar Europa toe. Daar werd eerder vandaag de baas van staatsenergiebedrijf Naftogaz aangehouden in verband met een corruptieonderzoek. Naftogaz is verantwoordelijk voor de import en distributie van Russisch gas in Oekraïne en heeft een monopolie op het vervoer van Gazprom-gas naar Europa.

    • Laura Klompenhouwer