Meer namen EU-sanctielijst - hogerhuis Rusland akkoord met annexatie Krim

Premier Rutte tijdens zijn persconferentie na het EU-overleg. Foto ANP/ Jerry Lampen

De Europese Unie heeft, in navolging van de Verenigde Staten, meer mensen sancties opgelegd als reactie op de situatie in Oekraïne. Deze personen mogen niet meer naar de EU reizen en hun tegoeden in de EU worden bevroren. Volgens premier Rutte gaat het om mensen die een “sleutelrol” speelden bij de annexatie van schiereiland de Krim, schrijft persbureau Novum.

Het totale aantal namen op de lijst is gegroeid tot 33. Er wordt pas vandaag een namenlijst openbaargemaakt, maar aangenomen wordt dat de sancties zijn opgelegd aan personen uit de naaste omgeving van de Russische president Vladimir Poetin. EU-president Herman van Rompuy zei dat sommige zeer hooggeplaatst zijn. Behalve personen worden er ook Russische belangen in het vizier genomen, zei Rutte na afloop van een bijeenkomst van EU-regeringsleiders.

VS: stafchef op sanctielijst en naaste vrienden Poetin

De VS maakten gisteren wel namen bekend van de twintig mensen die op hun sanctielijst staan. Onder hen Sergej Ivanov, stafchef van Poetin, en Arkadi Rotenberg en Gennadi Timtsjenko, beiden vrienden van Poetin wier bedrijven miljarden euro’s in regeringscontracten hebben gekregen door de jaren heen. Niet alleen personen kregen sancties opgelegd van de VS. Ook Bank Rossiya, een private bank geleid door Joeri Kovaltsjoek, van wie wordt aangenomen dat hij Poetins bankier is.

Rusland: sancties zullen wederzijds zijn

Rusland overweegt als reactie op de sancties van de EU en de VS zelf sancties op te leggen. “Er is zoiets als wederkerigheid in het Engels, in het Russisch een ‘spiegelreactie’”, zei onderminister van Buitenlandse Zaken Grigori Karasin vandaag volgens persbureau Reuters:

“Het zou vergelijkbaar moeten zijn en ik zal niet ontkennen dat we erover nadenken.”

Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov noemt de westerse sancties “irrationeel” en volgens hem zorgen ze voor “onnodige barrières”.

Ook Russisch hogerhuis akkoord met annexatie Krim

Niet heel verrassend is vanochtend het Russische hogerhuis akkoord gegaan met de annexatie van de Krim. Het lagerhuis was gisteren al akkoord gegaan. President Poetin ondertekende dinsdag al een wet daartoe.

EU gaat gevolgen annexatie Krim bekijken

De EU is gevraagd de juridische gevolgen van de annexatie van de Krim in kaart te brengen, om te zien wat voor restricties deze kunnen hebben voor de economie, financiën en handel van de Krim. Zonodig zullen er aanvullende economische strafmaatregelen volgen. De EU moet hierover met voorstellen komen. Of die sancties ook daadwerkelijk zullen worden opgelegd kon Rutte gisteravond laat niet zeggen:

“We zullen maatregelen nemen als Rusland stappen neemt die bijdragen aan verdere destabilisatie in Oekraïne. De internationale gemeenschap moet een grens trekken als Rusland de situatie verder laat verslechteren. Maar politiek overleg is de beste optie.”

De EU gaat verder eigen waarnemers naar Oekraïne sturen als het niet lukt om de komende dagen waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa erheen te krijgen. Voorzitter Van Rompuy benadrukte na het overleg gisteren dat de EU de afscheiding van de Krim als onwettig beschouwt en nooit zal accepteren.

    • Frank Huiskamp