Eenzaam dobberen bij de evenaar

Zien Docu

Maiden trip

Ned.3, 21.15-22.10u.

Laura Dekker was middelpunt van een maatschappelijke discussie. Na juridisch getouwtrek – Bureau Jeugdzorg vond dat de dertienjarige leerplichtige naar school moest – mocht ze in 2010 toch als ’s werelds jongste de wereld rondzeilen, met tussenstops op Sint Maarten en Paaseiland, in Australië en Zuid-Afrika.

In een grotendeels zelf gedraaide en ingesproken film zien we haar in de storm zeilen wisselen. Stoer is ze, eenzaam ook, als ze bij de evenaar dobbert, smekend om een zuchtje wind. Gedachten en observaties zijn die van een puber en dat is de zwakte van de film. Meisje van vijftien inmiddels: er net tussenin.

Ze praat tegen een aangespoelde meeuw, geniet van dolfijnen, maakt ruzie met haar vader die naar Darwin vliegt om tuigage te repareren. Aan boord verruilt ze de Hollandse voor de Nieuw-Zeelandse vlag. „In Nederland is iedereen bezig met geld, kinderen, huizen en werk. En dan gaan ze dood.” Eindstation is dus niet Brouwershaven, waar ze vertrok, maar Sint Maarten.

Ze heeft het gehaald: 27.000 zeemijlen in 519 dagen. Om vervolgens met een eerste kalverliefde naar Nieuw-Zeeland (terug) te varen. De leerplichtwet is heel ver weg.