Nieuwe test dikkedarmkanker

Het opsporen van dikkedarmkanker, sinds begin dit jaar in Nederland ingevoerd voor 55- tot 76-jarigen, kan beter. Dat bevolkingsonderzoek begint nu met een test op bloed in de ontlasting. De in Nederland gebruikte poeptest detecteert ongeveer 70 procent van de darmkanker. Een uitgebreide, nog experimentele test detecteert daarnaast ook vier specifieke stukjes DNA die kenmerkend zijn voor kanker. Die DNA-test spoorde 92 procent van de darmkanker op bij bijna 10.000 proefpersonen, staat in een artikel in The New England Journal of Medicine (19 maart). Deze 10.000 mensen lieten zich ieder op drie manieren testen: met de poeptest zoals die ook in Nederland wordt gebruikt (nu werd 74 procent van de kankers gevonden), met de DNA-test en met coloscopie. Bij coloscopie bekijkt een arts de dikke darm met een cameraatje. Aangenomen wordt dat met coloscopie alle darmkanker wordt gevonden. In werkelijkheid wordt een paar procent gemist. (NRC)